Vladimir Cohn: „Dorim să construim o fabrică nouă de celuloză şi hârtie la Giurgiu”

Foto: zf.ro
60

În România, antreprenorul Vladimir Cohn, cunoscut pentru businessurile sale în domeniul producţiei de hârtie, a aplicat pentru un ajutor de stat în valoare de 185,4 milioane de lei, care ar urma să fie parte dintr-o investiţie de aproape 1,4 miliarde de lei (285 mil. euro) într-o nouă unitate de producţie.

Din datele listei privind rezultatele procesului de selecţie a cererilor de acord, pentru finanţare înregistrate, în cadrul schemei de ajutor de stat, publicate marţi de Ministerul de Finanţe, aceasta este cea mai mare investiţie care ar urma să fie susţinută cu ajutor de stat în cadrul acestei sesiuni.

Astfel, Vladimir Cohn este unul dintre cei mai puternici şi totodată discreţi antreprenori români. El a vândut, în anul 2018, firmele EcoPack Ghimbav şi EcoPaper Zărneşti grupului britanic DS Smith, într-o tranzacţie care s-a ridicat la o valoare de aproximativ 208 de milioane de euro. La momentul vânzării, cele două companii ajunseseră la afaceri consolidate de 50 de milioane de euro, fiind lideri pe segmentele lor de bu­siness.

Ministerul de Finanțe suplimentează cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicată investițiilor importante în economia României

În acest sens, Ministerul Finanțelor stimulează afacerile din România și propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, majorarea bugetului maxim al schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru investițiile cu impact major în economie.

Astfel, bugetul schemei se majorează cu 1 miliard de lei, de la 6,38 miliarde de lei la 7,38 miliarde de lei.

În perioada 15 iunie – 26 iulie 2022, Ministerul Finanțelor a derulat o sesiune de înregistrare a Cererilor de acord pentru finanțarea unor investiții mai mari de 1 milion euro.

Concret, sesiunea a avut un buget de cel puțin 700 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia, și a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finanțare.

 Schema de ajutor de stat pentru investiții majore în economie

În luna aprilie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că executivul a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiții majore în economie, care, împreună cu alte măsuri de intervenție și sprijin contribuie la trecerea la o economie de producție.

Mai precis, ministrul a spus, atunci, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern că s-a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie. Este vorba despre o schemă de 200 milioane de euro, care vizează industria prelucrătoare, pe transporturi, pe asistenţa sanitară şi socială.

În opinia sa, de atunci,„Azi s-a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie, o schemă de 200 milioane de euro, cu accent pe industria prelucrătoare, pe transporturi, pe asistenţa sanitară şi socială.

Practic reîncepem o nouă etapă foarte bine ţintită, pentru că la un moment dat o să revenim şi în zona aceasta de soluţii cu privire la creşterile de preţuri sau la elemente de efecte negative pe care le simţim şi în economie, dar şi în societate.

Singura soluţie este să avem producţie, să avem procesare, să avem fabrici, să avem unităţile noastre şi să reducem dependenţa de importuri”, a declarat, la acel moment, Adrian Câciu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata