600 de milioane de dolari este majorarea sprijinului Japoniei pentru Ucraina

Foto: capital.ro
16

Premierul nipon a anunțat că țara sa majorează sprijinul pentru Ucraina la 600 de milioane de dolari, după ce, în luna aprilie, acest ajutor era de 300 de milioane de dolari.

Japonia majorează sprijinul pentru Ucraina

Japonia va dubla ajutorul fiscal pentru Ucraina la 600 de milioane de dolari, în cadrul unei acțiuni coordonate cu Banca Mondială. Decizia vine în sprijinul necesităților fiscale pe termen scurt ale țării afectate de invazia Rusiei, a declarat joi premierul Fumio Kishida reporterilor.

Astfel, “Țara noastră este alături de Ucraina“, a declarat premierul nipon, adăugând că Japonia va sublinia poziția sa fundamentală de a oferi un sprijin puternic Ucrainei împreună cu alte națiuni în cadrul summitului SUA-Japonia de săptămâna viitoare și a reuniunii grupului Quad cu Australia și India.

Împrumuturile inițiale erau de 300 milioane de dolari

Din punct de vedere financiar, în luna aprilie a acestui an, Japonia, membră a G7, a anunțat, în cadrul unei convorbiri video cu președintele american Joe Biden și alți lideri, că Tokyo intenționează să acorde împrumuturi de 300 de milioane de dolari Ucrainei, față de o ofertă inițială de 100 de milioane de dolari, a anunțat Ministerul japonez de Externe la acea vreme.

Mai mult, pe lângă acești bani, guvernul a declarat că Japonia va furniza Ucrainei măști de protecție și costume de protecție împotriva armelor chimice, precum și drone pentru supraveghere, scrie Reuters.

Japonia s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei

În contextul energetic, la începutul lunii mai, premierul Fumio Kishida a declarat că Japonia va avea nevoie de timp pentru a elimina treptat importurile de petrol rusesc, după ce a convenit asupra unei interdicții cu alte națiuni din Grupul celor Șapte (G7) pentru a contracara invazia Moscovei în Ucraina.

Națiunile G7 s-au angajat să acționeze “în timp util și în mod ordonat” în cadrul unei reuniuni online, pentru a exercita presiuni suplimentare asupra președintelui Vladimir Putin, deși membrii, cum ar fi Japonia, săracă în resurse, depind în mare măsură de combustibilul rusesc.

În opinia sa, “Pentru o țară puternic dependentă de importurile de energie, este o decizie foarte dificilă. Dar coordonarea G7 este cea mai importantă într-un moment ca acesta”, a declarat Kishida reporterilor, repetând comentariile pe care le-a făcut la reuniunea G7.

“În ceea ce privește momentul reducerii sau opririi importurilor de petrol (rusesc), vom lua în considerare acest lucru în timp ce vom evalua situația reală”, a spus el. “Ne vom lua timpul necesar pentru a lua măsuri în vederea unei eliminări treptate”. El nu a dat detalii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata