Antreprenori, atenție! Recuperați-vă creanțele cât mai repede!

Într-un mediu de afaceri în care încă se resimt efectele pandemiei, creanțele se recuperează din ce în ce mai greu. Majoritatea companiilor nu sunt în cea mai bună situație financiară, iar dacă vreți să vă asigurați un viitor sigur pentru afacerea dumneavoastră, ar fi bine să luați în calcul câteva recomandări din partea profesioniștilor.

“70% dintre creanțele nerecuperate în primele 3 luni de la scadență se recuperează în cadrul instanței sau prin executare silită.” spune Alexandru Sandu, manager AS Recover.

Atunci când serviciile sau produsele nu sunt achitate la timp de către clienți, pentru a menține un cashflow bun în cadrul firmei pe care o administrați, este recomandat să acționați cât mai repede cu putință.

Statisticile ne arată că, dacă când trece prea mult timp de la data scadentă, opțiunea unei înțelegeri amiabile între creditor și debitor dispare. În practica de specialitate, experții în recuperările de creanțe au ca prim scop obținerea unui astfel de acord pe cale amiabilă, deoarece este varianta cea mai puțin costisitoare, în materie de timp și bani.

Chiar și în cazul unei situații clare de câștig, în care toate documentele sunt în regulă și vă susțin argumentele, de cele mai multe ori consumul de resurse este imens și nejustificat. Vă sunt blocate sume considerabile de bani, în cheltuieli de judecată, și pierdeți zeci de ore prețioase din cauza necesității. Din acest motiv, soluția cea mai simplă și eficientă este recuperarea datoriei pe cale amiabilă, fie că alegeți să încercați pe cont propriu sau să subcontractați o companie specializată.

Cum vă puteți recupera creanțele rapid și pe cont propriu?

Uneori, când speța este destul de simplă sau când motivul întârzierii plății este o doar o greșeală, puteți aborda direct debitorul, pentru recuperarea datoriei. În acest caz, trebuie să aveți în vedere anumite detalii, care pot determina continuarea sau încetarea colaborării cu clientul respectiv. Recomandările profesioniștilor se referă la:

• Modalitatea de contact – mai ales în situația actuală, procesul de recuperare a creanțelor începe prin a contacta telefonic debitorul, în intervalul orar standard. De cele mai multe ori, atunci când nu există rea-intenție la mijloc, debitorul va răspunde la telefon și veți soluționa problema în câteva zile.

Altfel, dacă în mod repetat vă respinge sau ignoră apelurile, cel mai eficient mod în care ați putea aborda situația ar fi să vă prezentați fizic la sediul debitorului. Evitați să investiți prea mult timp în trimiterea de e-mail-uri de notificare debitorilor, deoarece ați putea pierde timp prețios, așteptând în zadar un răspuns din partea lor.

• Atitudinea și tonul vocii – pentru că ar trebui să vă concentrați pe păstrarea relațiilor de afaceri cu clienții existenți ai afacerii dumneavoastră, este foarte importantă atitudinea și tonul din momentul în care îi abordați. Chiar dacă este o situație neplăcută și frustrantă, trebuie să vă păstrați calmul și diplomația în momentul contactării datornicilor.

“Experiența noastră indică o rată mai mare de recuperare a creanțelor pe cale amiabilă și efecte benefice pe termen lung, atunci când conversația a avut o notă pozitivă și atitudinea recuperatorilor sau a creditorilor a fost una înțelegătoare” mărturisește același Alexandru Sandu.

• Documentarea întregului proces – este ușor să ne bazăm pe înțelegeri verbale, însă este recomandat să documentați întregul proces.

Cazurile de recuperare care pot deveni complexe trebuie să aibă un dosar cu notițe sau înțelegeri scrise și semnate, pe care să le puteți folosi ulterior în colaborarea cu o firmă specializată în recuperările de creanțe, dacă se ajunge în cadrul instanței.

Când ar trebui să apelați la o astfel de firmă specializată în recuperarea creanțelor?

În general, cazurile complexe, în care sunt implicați debitori rău-intenționați sau aflați într-o situație financiară critică, necesită ajutor de specialitate. Un aspect foarte important reprezintă momentul în care contactați o astfel de firmă cu recuperatori profesioniști, deoarece în acest fel cresc sau scad șansele dumneavoastră de a obține o înțelegere amiabilă cu debitorul.

Dacă după câteva apeluri telefonice și eventual o întâlnire fizică nu soluționați speța, apelați cât mai repede la o echipa de experți în recuperarea creanțelor.

Cum vă ajută colaborarea cu o echipă profesionistă?

O firmă recunoscută de recuperări creanțe are angajați instruiți să vă reprezinte firma la cele mai înalte standarde de diplomație, cu abilități excelente de negociere. Astfel, în cele mai multe dintre cazuri, se ajunge la o recuperare a datoriilor dumneavoastră pe cale amiabilă – varianta optimă pentru ambele părți.

Totuși, dacă se pretează recuperarea pe cale juridică, recuperatorii se vor ocupa și de reprezentarea companiei dumneavoastră în fața instanței, cunoscând în amănunt legea și observând detaliile care pot înclina balanța în favoarea dumneavoastră. Astfel, economisiți timp, iar șansele de câștig în fața instanței cresc considerabil.

Concluzie

Așadar, nu pierdeți prea mult timp, dacă serviciile prestate sau produsele oferite nu sunt achitate la timp de clienți! Fiecare zi în plus scade șansele reale de recuperare pe cale amiabilă, aspect ce s-ar putea reflecta și în resursele investite.

Apelați rapid la o echipă profesionistă de recuperare creanțe, atunci când vă este clar că o abordare pe cont propriu nu este suficientă pentru soluționarea situației! De multe ori, experiența, prestanța și accesul la resurse specializate pe care le au companiile de recuperări creanțe grăbesc procesul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata