Antreprenorii români își deschid firme în Estonia

Modificările dese ale Codului fiscal obligă antreprenorii români să îşi deschidă afaceri în alte ţări, iar în România să-şi păstreze doar puncte de lucru. Mulţi au ales Estonia, unde programele de digitalizare îţi dau șansa să întemeiezi o firmă cu doar câteva clickuri. La noi însă, drumurile obligatorii pentru a depune actele folositoare, te omoară.

Mihai Moldovanu şi-a deschis o firmă de software şi consultanţă IT în Estonia, însă activitatea o face în ţară. Procesul de înfiinţare al unei companii este incomparabil mai uşor acolo.

„Procesul durează 12 zile: ai firma înființată, în schimb trebuie să faci un drum până în Estonia ca să îți deschizi cont în bancă. Pot să fiu predictibil, pot să știu că peste un an de zile am aceleași prețuri sau dacă peste un an de zile sunt obligat să cresc prețurile pot să anunț clienți din timp”, susține antreprenorul Mihai Moldoveanu.

Antreprenorii români caută diferite soluţii pentru a evita birocraţia. În timp ce unii înfiinţează firme în Estonia, alţii deschid companii cu sediul online. Așadar, reuşesc să şi economisească sume importante de bani.

„Aproape orice interacțiune cu statul, gen plătit de taxe, coduri de import le iei online direct”, adaugă Mihai Moldoveanu, antreprenor.

Birocraţia şi lipsa de predictibilitate sunt principale motivele pentru care antreprenorii migrează. Dacă e să numărăm doar modificările Codului fiscal din primul trimestru al acestui an, vom constata că au fost 120.

„Una e să te duci să te rogi pe la toate ANAF-urile să depui o hârtie, cum se întâmplă la noi, și alta e să faci totul online. Se deschide online, nu trebuie să te duci acolo, nu trebuie să fii cetățean, ești cetaten european. Totul se întâmplă online, nu trebuie să cauți banca. Stai de acasă frumos sau de la sediu și de acolo îți faci toată activitatea birocratică”, declară vicepreședintele CNIPMMR Liviu Rogojinaru.

Până acum, peste 30 de români şi-au deschis firme în Estonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata