Banii nu mai au valoare în Venezuela. Cât costă o tunsoare?

Venezuela a fost declarată în incapacitate parțială de plată, confruntându-se cu o inflație uriașă, estimată de FMI la aproximativ 14.000 % în 2018, precum și prăbușirea PIB de 15%. Fondul Monetar Internațional a emis o „declarație de cenzură” împotriva Venezuelei, pentru că nu a furnizat toate informațiile economice necesare.

Lipsa alimentelor și a medicamentelor a constrâns sute de mii de locuitori să fugă din țară, iar cei ce au rămas se descurcă cum pot.Atunci când au nevoie să plătească un serviciu sau un produs, venezuelenii folosesc trocul.

Cât costă o tunsoare? Un frizer din zona rurală acceptă yucca (plantă ornamentală), banane sau ouă în schimbul serviciilor oferite.

Moto-taximetriștii acceptă și plata în țigări.

Fabiola Zerpa, o jurnalistă din Venezuela, a scris un articol pentru publicația „Bloomberg” în care povestește că a schimbat făină de porumb pentru orez, ouă pentru ulei de gătit și a primit și o bucată de pâine în plus. Jurnalista mai scrie și faptul că proprietarul restaurantului ei favorit acceptă în schimbul unei porții de burrito, enchilada, tamales și taco, pachete de șervețele de hârtie.

Pe 20 mai vor avea loc alegeri prezidențiale, deși acestea trebuiau să aibă loc în mod normal în luna decembrie. Uniunea Europeană, Statele Unite și o mare parte a Americii Latine au criticat decizia autorităților de la Caracas de a convoca anticipat scrutinul, acuzând că există o lipsă de transparență și de garanție pentru alegeri libere.

Președintele Nicolas Maduro a anunțat majorarea cu 95% a salariului minim pentru a celebra Ziua Internațională a Muncii, înaintea alegerilor în care își dorește să obțină un nou mandat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata