Blocul Național Sindical solicită Guvernului creșterea salariului minim la 2495 lei brut

 Blocul Național Sindical a cerut, în cadrul unei ședințe a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 1 ianuarie 2020 la 2495 de lei brut, peste propunerea Guvernului PSD de 2.262 de lei brut, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit BNS, analizele instituției pe coșul minim de consum și pe coșul de trai decent arată în continuare o diferență prea mare între nevoia cetăţeanului salariat şi valoarea salariului minim.

„BNS a luat act de faptul că în nota de fundamentare a proiectului de HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, Guvernul reiterează obiectivul de a îmbunătăți nivelul ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană”, arată BNS.

Biroul Național Sindical mai arată că România a ratificat Carta Socială Europeană, care reglementează dreptul la o salarizare echitabilă. Practic, acest mechanism obligă România ca, în piața muncii, salariul minim să fie cel puţin 50% din salariul mediu pe economie.

Comisia Națională de Prognoză estimează pentru anul 2020 un câștig salarial mediu brut de 5545 lei. În prezent raportul între salariul minim brut și salariul mediu brut este de 40,3%.

BNS solicită realizarea unor pași rapizi pentru creșterea ponderii salariului minim în salariul mediu la 45% în 2020 și la 50% în 2021 și menționează că acest tip de măsură se înscrie în tendința deja manifestată la nivel european de alte state membre din zona Europei Centrale și de Est.

„Calitatea locurilor de muncă și nivelul remunerării sunt principalele motive pentru care forța de muncă activă din România alege să emigreze. Doar 4 % din cei ce au emigrat erau multumiți de nivelul salariului avut în țară și 4% de calitatea locului de muncă, potrivit unui studio OECD din acest an. Pentru a stopa exodul de forță de muncă este esențial să schimbăm modelul de dezvoltare asumat. Modelul de dezvoltare bazat pe menținerea elementului de cost al fortei de muncă ca principal element de competitivitate, s-a dovedit a fi unul falimentar”, argumentează BNS.

De asemenea, în cadrul ședinței CNTDS, BNS a solicitat pregătirea unor soluții viabile și sustenabile pe termen lung pentru zona Valea Jiului, unde este nevoie de crearea unor alternative pentru dezvoltarea durabilă a regiunii.

Luni, premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat că a amânat creşterea valorii salariului minim pe economie, acest proiect fiind lăsat următorului Guvern, precum și creşterea numărului lucrătorilor străini nou admişi pe piaţa muncii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata