Bucureștenii vor plăti taxe mai mari

Taxele și impozitele se vot mării, pentru Bucureșteni, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei.
Indexarea este prevăzută de Codul Fiscal și trebuie făcută anual, spun reprezentanții municipalității, iar speculațiile potrivit cărora primarul general al Capitalei intenționează să majoreze taxele sunt ”tendențioase și nereale”.
Primăria Capitalei spune că este cumva obligată legal să modifice taxele și împozitele, în funcție de indicele de inflație, și că nu dorește primăria sau primarul general acest lucru.

Codul Fiscal spune la art 491, aliniat 1 și 2: „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rața inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București”.
Sursa citată a precizat că, este vorba de creşteri de 4-7 lei pentru o garsonieră; 4-9 lei pentru un apartament cu 2 camere; 7-12 lei pentru un apartament cu 3 camere şi 9-18 lei pentru un apartament cu 4 camere.

Creşterile pentru mijloacele de transport se diferenţiază în funcţie de capacitatea cilindrică astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 2000 cmc nu există creştere, întrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2000 cmc creşterile variază, între 10 şi 294 de lei.
Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată, egală sau mai mare de 12 tone, nu a fost indexat, întrucât nivelul impozitului a fost prevăzut la punctele 94 şi 95 din O.U.G. nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015.

”Mai mult decât atât, facem precizarea că, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţă decizională în administraţia publică, proiectul de act normativ este necesar a fi adus la cunoştinţă publică, cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice”, au mai transmis reprezentanţii Primăriei Capitalei.
Pe site-ul Primăriei Capitalei, poate fi consultat proiectul care prevede indexarea taxelor și impozitelor, iar cine este interesat poate lua parte la dezbaterea publică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata