Casa de Pensii a explicat modul în care se face evaluare dosarelor de pensii, dar și modul de calcul

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii a venit cu noi explicații în ceea ce privește pensiile românilor. Acesta a explicat modul în care se face calculul pentru a afla suma de bani primită de fiecare român în parte.

Câți bani va primi un român după 40 de ani de muncă? 

Șeful Casei de Pensii, a oferit un interviu pentru Antena 3, în cadrul acestuia a explicat modul în care se face evaluare dosarelor de pensii, dar și modul de calcul.

Astfel, Daniel Baciu a explicat ce pensie va avea un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România. El spune că sunt luate în considerare stagiile de contributivitate, dar și cele necontributive. Ulterior, se ia în considerare numărul total de puncte.

În explicaţiile sale. “Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie. Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente:  stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea parametru pe care îl urmărim este numărul total de puncte”, spune Daniel Baciu.

Modul în care sunt calculate pensiile

Președintele Casei de Pensii mai arată că pensiile se calculează în următorul fel: punctajul mediu se înmulțește cu valoarea actuală a punctului de pensie, acesta fiind de 1.586 lei. Suma rezultată din acest calcul va fi pensia actuală de plată.

“Acest domn a realizat un stagiu de 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23.1875.

Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani în tricotaj.

El are în momentul de faţă un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1.586 lei si vom obține 1.294,81 lei pensia actuală de plată”, mai spune Daniel Baciu.

Acesta a adăugat că pensiile se calculează pe contributivitate, așadar salariile avute pe întreaga activitate contează foarte mult.

Punctajul mediu este o medie a veniturilor

Daniel Baciu a mai spus că la momentul în care se calculează punctajul mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor pe care o persoană le-a primit de-a lungul activităților.

“Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră.

Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii la Antena 3.

calculare pensionareDaniel Baciupensie
Comentarii (0)
Adaugă comentariu