Cei care veneau în România din alte țări erau obligați să completeze formularul de localizare a pasagerului, cunoscut și sub numele de PLF

58

După ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege extrem de importantă şi datorită acestei legi, oamenii vor putea să-și primească banii înapoi în urma amenzilor date.

Astfel, cei care veneau în România din alte țări, erau obligați să completeze formularul de localizare a pasagerului, cunoscut și sub numele de PLF. Persoanele care nu făceau asta erau sancționate contravențional, lucru care s-a și întâmplat.

Având în vedere că au existat destule cazuri în care amenzile au fost aplicate greșit în acest sens, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede anularea amenzilor, dar și restituirea banilor celor care au plătit deja.

Astfel că legea deja a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și urmează acum să intre în Monitorul Oficial pentru ca efectele ei să poată fi aplicate. Amintim că formularul anterior menționat s-a folosit din luna decembrie a anului trecut, până în luna martie 2022, atunci când a fost eliminat.

Persoanele care vor putea intra în posesia banilor

Legea stipulează să persoanele amendate, care au plătit deja suma respectivă, vor putea intra în posesia banilor doar după ce vor face o cerere. Aceasta trebuie să fie depusă în maxim 90 de zile de când Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va da ordinul prin care se va aplica procedura de restituire.

În contextul legal, în perioada în care era necesar să se completeze formularul de localizare a pasagerului, avocații au atenționat în multiple rânduri statul cu privire la faptul că amenda este prea mare pentru fapta comisă, în timp ce aplicarea amenzilor pentru completarea greșită a acestui formular este împotriva legii.

Pe de altă parte, amenzile nu numai că au fost aplicate automat, fără verificarea faptei, însă au fost aplicate și fără prezența unor martori care să ateste autenticitatea contestării.

Amintim că amenzile pentru completarea eronată a formularului de localizare a pasagerului (PLF) puteau urca până la 3.000 de lei de persoană.

Există încă un proiect de lege cu privire la aceste amenzi

În Parlament mai există un proiect de lege care a fost deja respins de Senat. Acesta prevede modificări asemănătoare cu cele prezente în legea anterior menționată, însă termenul de restituire a banilor era de 30 de zile, în loc de 90 așa cum se arată în proiectul anterior explicat.

Este posibil ca acest proiect de lege să fie eliminat după ce efectele primului vor intra complet în vigoare.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro