CNIPMMR propune impozit zero pentru diferența de creștere a salariului minim

21

 Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România susține aplicarea unui impozit zero pentru diferența de creștere a salariului minim brut la 2.262 de lei de la 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2020 sau modificarea cotelor de impozitare pe veniturile minime din salarii.

„Întreprinderile susțin creșterea salariului minim, dar cu o impozitare diferită. Adică hai să dăm banii respectivi omului, în mână, nu să se ducă jumătate la stat. (…) Nu credem că o soluție ar fi neimpozitarea salariului minim, pentru că asta e o utopie. Foarte mulți bani vin din aceste impozite și taxe pe salariul minim. Dar hai să impozităm diferențiat. Deci stabilim că dacă ajungem la 2.000 de lei net, impozitarea trebuie făcută să fie suportabilă pentru întreprinzător. Actualul guvern e interesat de cât aduc salariile minime înapoi la buget din salariile majorate. Pe noi ne interesează defapt cât câștigă omul în mână”, a afirmat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, la conferința de presă de luni.

Florin Jianu a spus că diferența trebuie să fie impozitată zero ca banii să ajungă la cei care muncesc, nu la stat, pentru că statul nu reușește oricum să livreze investiții în infrastructură sau să livreze servicii performante. „Sau trebuie să găsim soluții complementare așa încât să scădem impozitarea pe o anumită paletă, aceea a salariilor minime, ca banii să ajungă efectiv la oameni. Dacă în acest moment se plătește jumătate cu jumătate, hai să facem 75% – salariat – și 25% – stat”, a spus președintele CNIPMMR.

El a adăugat că mărirea salariului minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 nu se va simți în buzunarele angajaților și că ea se va transfera în prețuri.

CNIPMMR susține de asemenea că este necesară aplicarea unor criterii obiective pentru creșterea salariului minim, respectiv a unui mecanism care să ia în calcul performanța și competitivitatea angajaților pentru majorarea salariilor.

Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR în rândul a 750 de companii, 50% din IMM-uri pot asigura o creștere a salariului de 50 de lei și doar 3,6% pot da o creștere de peste 200 de lei. IMM-urile mai văd necesare pentru creșterea salariului minim simplificarea birocrației (57,1%) și stimularea investițiilor (50%).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata