Cu cât vor fi facturile mai mari la apă caldă și la încălzire, în această iarnă față de anul trecut?

49

Vor fi probleme uriașe pentru toți românii care stau la bloc. Iarna se anunță a fi una cumplită și nu atât din pricina temperaturilor scăzute cât mai ales din cauza facturilor care vor veni la apă caldă și căldură.

Aceste vești  pot fi cumplite pentru unii care locuiesc la bloc. Se anunță vremuri grele, astfel în foarte scurt timp, românii se vor trezi cu facturi mai mari, chiar şi duble, la apă caldă și la încălzire în această iarnă față de anul trecut. Acest calcul este valabil în București, dar cu siguranță că și în restul țării lucrurile sunt tensionate.

Situația critică vine pe fondul creșterii spectaculoase a gigacaloriei. Dacă anul trecut a fost 163 de lei, acum s-a produs o dublare a ei. În aceste momente a ajuns la 368 de lei.

 

Apartament 2 camere, 2 persoane

Spre exemplu, o simulare pentru un apartament cu 2 camere din București, 2 persoane, anul trecut factura a fost 110 lei.

În 2022, cu 0,67 Gcal x 368 de lei, dacă afară sunt 2-3 grade Celsius şi avem o iarnă similară cu cea de anul trecut, factura ar ajunge la 246 de lei.

Apartament 3 camere, 3 persoane

La fel şi un apartament cu 3 camere, 3 persoane, anul trecut se plătea pentru apă caldă şi căldură 137 de lei. Dacă înmulțim consumul pentru 3 camere, în medie 0,87 Gcal cu noua valoare a gigacaloriei de 368 de lei, este 320 de lei, deci mai mult decât o dublare.

Însă, aceste sume menţionate sunt doar pentru apă caldă şi căldură, nu reflectă preţul pentru întreaga factură la întreţinere.

În opinia sa, „Nu ar trebui să ne surprindă. Ar trebui să ne surprindă faptul că toată vara cât mai aveam posibilitatea să facem ceva, să ne pregătim pentru ceea ce urmează, nu s-a făcut. În noiembrie începe mare lamentare și încep avariile.

Conductele, care au și ele o durată de viață, n-au cum să țină când le-ai ignorat 30 de ani”, a spus Mihai Mereuță, președintele Ligi Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Apartament 4 camere, 4 persoane

Totodată, la un apartament de 4 camere, 4 persoane, dacă anul trecut aveați o factură de 175 de lei în medie (doar apă caldă şi căldură), pentru o iarnă caldă de 3-4 grade afară, anul acesta preţul se dublează.

La un consum de 1,07 Gcal înmulțit cu noul preț al gigacaloriei, totalul va fi de 393 de lei.

Dacă la 400 de lei mai adăugăm și restul costurilor, întreținerea totală poate ajunge la circa 600 de lei, estimează Mihai Mereuță.

Astfel, „Ați spus dumneavoastră că încep avariile. Nu, aș putea să spun că avarii avem în fiecare zi, fie că e vară, toamnă, iarnă, primăvară avarii avem în fiecare zi. Nimeni nu poate ști cum va fi la iarnă. Noi sperăm într-o iarnă similară cu iernile precedente, adică să nu avem temperaturi mult prea scăzute, care ar putea pune o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare”, a precizat Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica.

La întrebarea dacă vor fi avarii, acesta a susținut că, cu siguranță că în următorii 3-4-5 ani vor fi avarii, pentru că sunt 1000 de kilometri de rețea din care s-au înlocuit până acum doar 15-20%, de anul viitor încep lucrările pe fonduri europene.

Aşadar, „Deci remedierea, înlocuirea acestor conducte magistrale durează 3-4-5 ani. De anul viitor se va lucra la cei 200 de kilometri pe fonduri europene”, a punctat Claudiu Creţu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro