Cu cât vor fii majorate sumele pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor

41

În România, sumele minime destinate cheltuielilor anuale pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor copiilor, inclusiv copiilor plasați la asistenți maternali, se vor majora, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern (HG) pus marți în dezbatere publică. Acest proiect vizează actualizarea standardelor de cost utilizate în domeniul protecției copiilor aflați în sistemul de protecție specială.

În contextul HG 426/2020, standardul de cost reprezintă costul normativ utilizat de autoritățile administrației publice locale în cadrul procesului de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privați. Acest standard de cost este suma minimă aferentă cheltuielilor anuale pentru furnizarea serviciilor sociale destinate protecției și promovării drepturilor copiilor. Această sumă este calculată pentru un beneficiar/ tipuri de servicii sociale.

Concret, standardul de cost pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor copilului va fi majorat, astfel:

 • standardul de cost pentru serviciile destinate copiilor plasați la asistenți maternali; (În prezent, valorile sunt 14.561 de lei, 21.720 de lei și 38.511 de lei.)

 

 • standardul de cost pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilități plasați la asistenți maternali; (În prezent, valorile sunt 29.530 de lei și 46.321 de lei.)
 • standardul de cost pentru serviciile de tip rezidențial destinate copiilor; 

   

  Guvernul României urmărește să ajute copiii din cauza scumpirilor actuale

  Dacă există nevoi specifice sau situații particulare ale beneficiarilor de servicii sociale, iar costurile necesare furnizării serviciului respectiv depășesc nivelul prevăzut de standardul de cost, autoritățile locale vor aloca sumele necesare din venituri proprii sau din alte surse.

  Menționăm că actualizarea acestor standarde de cost este necesară în contextul scumpirilor actuale, cauzate de crizele suprapuse cu care se confruntă România.

  Aceste sume vor fi majorate abia după ce proiectul de hotărâre de guvern (HG) va fi aprobat de către Guvernul de la București și publicat în Monitorul Oficial.

  Amintim faptul că, în luna iunie, sumele acordate copiiilor din centrele de tip rezidenţial și mamelor din centre maternale pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite școlare/manuale, jucării, transport și materiale cultural-sportive au fost majorate cu câteva sute de lei, după cum a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern (HG).

 • standard de cost pentru centrele maternale;
  • De la 0 până la 2 ani inclusiv –   580 de lei
  • De la 3 până la 6 ani inclusiv – 789 de lei
  • De la 7 până la 13 ani inclusiv – 968 de lei
  • De la 14 până la 17 ani inclusiv – 1.195 de lei
  • De la 18 până la 26 de ani inclusiv – 1.338 de lei
  • Mama protejată în centru maternal – 1.338 de lei

Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro