Cu un transfer de 1,3 miliarde de dolari, SUA își reafirmă angajamentul încă o dată, față de Ucraina

Foto: dw.com
21

Recent, trezoreria din SUA a anunțat un transfer de 1,3 miliarde de dolari. Este vorba despre un ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administrația Biden.

În contextul ajutorului, secretarul american al Trezoreriei a explicat că SUA își reafirmă „angajamentul ferm” față de poporul ucrainean.

În afirmaţiile sale,„Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm faţă de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine economia”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, conform afp.com

Primii 1,3 miliarde de dolari sunt transferaţi guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale şi fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgenţă semnat de preşedintele Joe Biden.

În contextul socio-economic, din estimările Băncii Mondiale, războiul dus de Rusia în Ucraina riscă să ducă la o contracţie de 45% a economiei ucrainene în 2022.

În prezent, ţara se confruntă cu un deficit bugetar în creştere de cinci miliarde de dolari pe lună, având în vedere veniturile în scădere şi incapacitatea de a accesa finanţări de pe pieţele externe.

În acest sens, donatorii internaţionali au făcut eforturi pentru a ajuta Ucraina. Astfel, Trezoreria SUA, G7 şi Uniunea Europeană au promis finanţări de 29,6 miliarde de dolari pentru Kiev, dintre care 8,5 miliarde de dolari ajutor american.

SUA au impus noi sancțiuni Rusiei

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au decis oficial să impună o nouă rundă de sancțiuni Rusiei, în conformitate cu angajamentele luate la Summitul G7 ce a avut loc în Germania.

Exact, marți, 28 iunie, SUA au impus sancțiuni pentru mai bine de 100 de companii și persoane. A fost interzis deasemenea și importul de aur rusesc nou, în conformitate cu angajamentele luate de G7 în această săptămână.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a precizat că a impus sancțiuni împotriva a 70 de entități, dintre care multe sunt esențiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei.

Sancțiunile vizează și 29 de persoane, totul fiind realizat într-un efort de a împiedica Federația Rusă să mai dezvolte și să desfășoare arme și tehnologii folosite în invazia Ucrainei, notează agenția Reuters.

În opinia secretarul Trezoreriei, Janet Yellen: „Luarea în vizor a industriei de apărare a Rusiei va reduce capacitățile președintelui rus Vladimir Putin și va împiedica și mai mult războiul împotriva Ucrainei, care a fost deja afectat de un moral scăzut, lanțuri de aprovizionare rupte și eșecuri logistice.”

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata