Dacă intrăm în recesiune, nevoia de finanțare este de 4 ori mai mare decât în 2009

 Exprimat ca procent din PIB, deficitul din acest an, de 2,6%, este cel mai mare din ultimul deceniu, iar daca economia intră în recesiune 2020 nevoia de finanțare actuală este de 4 ori mai mare față de nivelul de acum zece ani, arată analistul Iancu Guda, într-un articol pe blogul său.

„Astfel, nevoia de finanțare a României cauzată prin deficitul fiscal în primele 9 luni din 2008 (exact înainte ca economia noastră să fie lovită de criza financiară globală) era de doar 7,2 miliarde de lei. Ritmul deteriorării deficitului în ultimii 3 ani este foarte accelerat, în condițiile în care deficitul din aceeași perioadă a anului trecut a fost de minus 16 miliarde de lei și acum doi ani doar 6 miliarde de lei”, arată Iancu Guda.

Execuția bugetului general consolidat, conform datelor anunțate de Ministerul Finanțelor, s-a încheiat pe primele nouă luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB. În 2008, România a avut al treilea cel mai mare deficit bugetar ca pondere în PIB din UE, de 5,4%. Deficitul în 2009 a urcat ulterior la 7,2% din PIB, respectiv 36,4 miliarde de lei.

Tot mai mulți economiști, analiști și oficiali s-au arătat sceptici că România poate să se încadreze în ținta de deficit de 3% pentru acest an, iar Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal a avertizat că dacă se menține calendarul de majorări pentru pensii, cu 40% din 1 septembrie 2020, deficitul s-ar umfla ajungând la 7% până în 2022.

El a notat joi la un seminar bancar că bugetul pe 2020 trebuie să înceapă corecția cheltuielilor, astfel ca deficitul bugetar să nu fie mai mare decât în 2019. Potrivit acestuia, anul 2020 este momentul cheie pentru că evoluția deficitului ar putea să ne afecteze ratingul acordat de agențiile internaționale.

Potrivit informațiilor MEDIAFAX, România ar putea să intre în procedură de deficit excesiv declanșată de Comisia Europeană dacă bugetul s-ar duce puternic către intervalul superior al unei ținte de deficit de 4% sau ar trece de 4%, însă dacă se menține în jurul unui nivel de 3,5% am putea fi păsuiți. Pierderea încrederii piețelor internaționale din cauza procedurii de deficit excesiv și o degradare ulterioară a ratingului de țară ar duce la costuri mai mari de finanțare pentru deficit.

Conform estimărilor Consiliului Fiscal, deficitul ar trece de 4% din PIB în 2020 dacă se aplică majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020, deși impactul la buget ar fi simțit doar pe trei luni. Pentru 2021, este estimat un deficit de 5,7% pe datele din prezent.

Alegerile parlamentare sunt programate să se țină în iarna anului 2020.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata