Daniel Baciu (CNPP): Avem în plan recalcularea tuturor dosarelor de pensii în plată

46

Anunț de ultimă oră pentru milioane de români. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat o schimbare importantă care va fi gata în primul trimestru din 2023.

Legea Pensiilor se schimbă radical!

Astfel, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a subliniat că noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru din 2023.

În afirmaţiile sale, „Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reformă în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plată.

Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiem foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive, astfel încât – la același număr total de puncte – să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului”, a declarat Daniel Baciu, potrivit realitatea.net

Totodată, acesta a ținut să puncteze faptul că stagiile sunt diferite, în funcție de legislația pe care a ieșit fiecare pensionar.

În opinia sa, „Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare. De 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche, unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare și alt pensionar care a lucrat la aceeași perioadă a iesit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raporteaza la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași”, a completat Baciu.

Ajutoarele de care românii vor beneficia în curând

Din punct de vedere al beneficiilor, acesta a vorbit și despre ajutoarele de care românii vor beneficia în următoarea perioadă.

În precizările sale, „Acest ajutor financiar va fi primit odată cu plata pensiei. Va fi evidențiat distinct pe cuponul de pensie, după ce se aplică această majorare de 12,5% se acorda și acel ajutor conform pensiei majorate. După ce va apărea actul normativ în Monitorul Oficial, noi trebuie să implementăm aceste noi valori în bazele de date astfel încât în timp util să reușim să tipărim cele 5 milioane de taloane cu noile valori.

Ca impact, vorbim de acest ajutor financiar. El se adresează la 2,3 milioane de pensionari, pentru prima tranșă cu 1000 de lei, cei cu 800 de lei sunt 950 de mii de pensionari, iar 1,2 milioane de pensionari vor primi acel ajutor de 100 de lei”, a completat președintele CNPP.

Daniel Baciu a spus și că majorările trebuie să fie sustenabile și să se găsească venituri în bugetul asigurărilor sociale de stat.

În contextul financiaro-politic, „Știu că toată lumea spune că ar vrea mai mult, că ar trebui mai mult, dar până la urmă aceste creșteri trebuie să fie sustenabile și să se găsească venituri în bugetul asigurărilor sociale de stat”, a mai spus Daniel Baciu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro