Depozit la termen sau cont de economii? Descoperă avantajele fiecărui instrument de economisire

Depozitul la termen și contul de economii sunt două dintre cele mai populare instrumente de economisire. Un portofoliu diversificat ar trebui să includă cel puțin unul dintre aceste instrumente, indiferent de gradul de risc pe care suntem dispuși să ni-l asumăm.

Considerate unele dintre cele mai sigure instrumente de pe piață, depozitele bancare și conturile de economii pentru persoane fizice sunt deseori confundate, având multe puncte comune. Există însă și câteva diferențe între cele două, iar dacă finanțele personale te preocupă și îți dorești să înțelegi mai bine fiecare instrument de economisire, te invităm să citești în continuare.

Ce este depozitul la termen? Dar contul de economii? Care este varianta potrivită pentru tine?

Atât depozitul la termen, cât și contul de economii sunt instrumente financiare ce îți permit să îți păstrezi economiile în siguranță și chiar să le sporești. Ambele instrumente îți aduc lunar o bonificație, sub forma dobânzii. Dobânzile oferite, chiar dacă nu sunt foarte mari, sunt constante. În timp banii se adună, iar tu beneficiezi de o rezervă foarte importantă pentru orice familie.

Dacă vorbim despre diferențe, cea mai importantă dintre ele se referă la durata constituirii fiecărui instrument. Astfel, depozitul la termen pentru persoane fizice are, așa cum putem înțelege cu ușurință chiar din denumirea sa, un termen fix de constituire. Acesta poate fi, spre exemplu, o lună, trei luni, șase luni, un an sau mai mulți, în funcție de banca unde alegi să constitui depozitul. Atunci când dorești lichidarea depozitului înainte de termenul scadent, cel mai probabil vei pierde dobânda acumulată până în acel moment.

Contul de economii însă nu are un termen fix. Poți retrage oricând vrei banii economisiți, beneficiind totuși de dobânda la economiile acumulate până în acel moment.

Firesc, îți vei pune întrebarea: de ce aș alege atunci un depozit bancar, când optând pentru contul de economii îmi pot retrage oricând banii?

Ai două motive importante.

În primul rând, băncile stabilesc în general o dobândă mai mare la depozitele la termen decât la conturile de economii. Așa că banii tăi se vor aduna mai repede dacă alegi un depozit.

Un al doilea motiv ar putea fi limitarea accesului la bani pentru o anumită perioadă. Mulți dintre noi suntem tentați să renunțăm la o parte din economii atunci când apare o anumită cheltuială. Dacă îi avem însă într-un depozit la termen, ne vom gândi de două ori înainte de a-l lichida, pentru că știm că vom pierde, în acest fel, dobânda acumulată până în acel moment.

Așadar: alegem un cont de economii atunci când știm că vom avea nevoie de bani în perioada imediat următoare și ne dorim și o mică bonificație pentru aceștia (altfel, banii noștri pot sta foarte bine și în contul curent).

Alegem un depozit la termen atunci când ne dorim să economisim pe termen lung și ne dorim o dobândă ceva mai mare pentru economiile noastre. În acest caz, e foarte bine să ne interesăm și de nivelul dobânzii practicate de banca la care ne ținem economiile.

Depozitul la termen pentru persoane fizice de la Patria Bank

Economiile noastre sporesc atunci când le adăugăm, lună de lună, o sumă de bani pe care reușim să o disponibilizăm. Dobânda acumulată contribuie, de asemenea, la sporirea economiilor noastre. De aceea este important să ne interesăm constant de cele mai bune dobânzi de pe piață.

Patria Bank oferă un depozit la termen pentru persoane fizice foarte avantajos. În acest moment, ai cele mai bune dobânzi la depozitele Patria în lei: 2,75% p.a. la 6 luni, 3,50 % p.a. la 12 luni, 3,55% p.a. la 2 ani.

În plus, pentru a te încuraja să economisești lună de lună, în perioada 01.10.2019 – 31.12.2019 poți beneficia de +0,25% BONUS pentru banii noi aduși în Patria Bank, Lei sau Eur, la constituirea unui depozit Patria Clasic Bani Noi.

Beneficiezi de această facilitate:

  • Atunci când economisești pentru prima oară cu Patria Bank,
  • Dacă ești client existent și constitui un depozit bancar nou la termen de  6 sau 12 luni, în perioada 01.10.2019 – 31.12.2019. Suma minimă de constituire a unui depozit Clasic Bani Noi este de 5.000 lei pentru depozitele în Lei și de 1.000 EUR pentru depozitele in EUR

În plus, ai ZERO lei comision pentru retragere numerar în ziua scadenței și posibilitate de a negocia pentru sume mai mari de 100.000 de lei.

****

Indiferent că alegi un depozit la termen sau un cont de economii pentru persoane fizice, atunci când reușești, lună de lună, să economisești o sumă de bani, e de preferat să îi știi în siguranță.

Dobânda oferită lunar de bancă va spori sumele acumulate, iar tu vei munci mai liniștit atunci când știi că finanțele tale sunt în ordine și ai acumulat rezervele la care familia poate apela, în caz de nevoie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata