Este oficial: femeile însărcinate vor primi suma de 2.000 de lei de la stat

14

Viitorii părinți au motive de bucurie. Primăria București a oficializat astăzi două proiecte de hotărâre care prevăd ca viitorii părinți sau cuplurile ce se află în procesul fertilizării în vitro vor beneficia de ajutor financiar.

Acest proiect are ca scop creșterea natalității în Capitală. Conform datelor Institutului Național de Statistică:

-anual, în municipiul București se nasc aproximativ 20.000 copii;

-datele INS arata o scadere cu 8,94% a nașterilor în anul 2015 față de anul 2010

-În anii ce vor urma ponderea populației tinere și adulte se va reduce, pe când ponderea populației de peste 65 ani va crește alarmant.

Voucherul „Materna”: “Proiectul Voucherul Materna se referă la acordarea unui sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei pentru toate femeile însărcinate care au domiciliul în Bucuresti, de cel puțin 6 luni. Plata se va face în 2 tranșe egale, prima în a zecea săptămână de sarcină, iar a doua după intrarea în a 6-a luna de sarcină. Sumele vor fi acordate sub forma unor bonuri valorice și vor putea fi folosite doar pentru achiziționarea de medicamente și servicii medicale sau pentru plata unor analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Dincolo de componenta financiară, acest program va avea ca efect creșterea numărului de gravide care vor traversa perioada de sarcină sub supravegherea și monitorizarea unui medic, pentru că sunt multe femei care nu merg la medic în timpul sarcinii, din lipsa de bani”, a mărturisit primarul general, Gabriela Firea.

Programul „Șansă pentru cuplurile infertile”: Municipiul București va demara și programul „Șansă pentru cuplurile infertile”. Acesta presupune acordarea unui ajutor financiar cuplurilor infertile ce au nevoie de fertilizarea în vitro prin indicație medicală, dar nu dispun de suficienți bani. Statul va acorda vouchere în valoare de 13.800 lei ce vor ajuta la desfășurarea procedurilor de fertilizare.

În Romania se fac aproximativ 5.000 de proceduri de fertilizare în vitro pe an, cu mult sub media europeană. Spre exemplu, în Franța se fac aproximativ 40.000 de proceduri anual, iar în Grecia, la o populație de numai 10 milioane de locuitori, se fac, de două ori cât noi,un numar de 10.000 de proceduri.

Conform proiectului de hotărâre, termenii de acceptare în program, în afara recomandării din partea medicului, sunt:

-Ambii membri ai cuplului să figureze ca asigurat în sistemul public de sănătate;

-Cuplu autolog și/sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie;

-Vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 și 45 de ani;

-Domiciliu stabil sau resedință în București pentru parteneră, dobândite cu măcar 6 luni înainte de începerea proiectului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata