Furnizorii de utilități au din nou posibilitatea să debranșeze rău-platnicii la apă, canalizare și salubritate

54

Odată cu ridicarea sării de alertă, cei care stau la bloc trebuie să fie foarte atenți, deoarece furnizorii de utilități au din nou posibilitatea să debranșeze rău-platnicii la apă, canalizare și salubritate. Situația a apărut deoarece starea de alertă nu a mai fost prelungită după ziua de 8 martie. Este absolut obligatoriu să vă plătiți facturile la utilități.

Mare atenție pentru cei care stau la bloc! Puteți fi debranșat din nou. A fost eliminată interdicția

În prezent, interdicția de debranșare de la apă, canalizare și salubritate a dispărut, odată cu ridicarea stării de alertă. Această regulă nu a avut un termen suplimentar de aplicare, spre deosebire de alte măsuri care s-au aplicat pe perioada stării de urgență.

Astfel, Potrivit OUG nr. 70/2020, orice operațiune de debranșare de la utilități (n. red. gaze naturale, electricitate, apă, canalizare sau salubritate) a trebuit amânată până după încheierea stării de alertă.

Debranșarea de la electricitate și gaze naturale

Trebuie menționat că debranșarea de la rețelele de furnizare a electricității și gazelor naturale a putut fi realizată din noiembrie 2021, deoarece autoritățile au observat că erau foarte mulți oameni care profitau de situație și nu-și plăteau facturile.

Facturile la energie vor crește în următorii 2-3 ani

În acest context,  redacția Capital a organizat anterior o dezbatare în legătură cu criza energetică. La discuții a fost invitată și Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonator al proiectului Observatorul Român al Sărăciei Energetice.

Din datele aceștei dezbateri reiese că, pentru 45,3% din populație facturile la energie reprezintă o povară prea grea în bugetul gospodăriei proprii. Aceștia plătesc peste 10% din bugetul familiei pentru utilități, luând bani în mod direct de la altele, precum medicamente, haine, alimente, economii, etc.

În contextul socio-financiar din România, „În ceea ce privește înțelegerea sărăciei energetice, datele rămân o problemă mare. Putem să evaluăm o modificare uitându-ne la datele un pic mai îndepărtate. Înainte de criza pandemică aveam o situație destul de clară asupra românilor care plăteau din bugetul de familie utilitățile și ajungeau sub pragul de sărăcie. În 2015 aveam sub 10% dintre români, înainte de criza pandemică, acest procent a crescut la 13%. Intuim că scăderea veniturilor familiare și creșterea prețurilor au pus o presiune mare pe bugetele de familie. Impactul asupra bunăstării oamenilor de rând, a consumatorilor, este mult mai mare. După ce își plătesc facturile, aproximativ 13% dintre români cad sub pragul de sărăcie materială. Peste 45% dintre români înainte de criza pandemică plăteau mai mult de 10% din buget pentru energie. Acesta este un indicator al sărăciei energetice ”, a spus Anca Sinea într-o ediție a emisiunii „Subiecte Capital”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro