Kristalina Georgieva: utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape de sancțiunile internaționale

Marţi 19 aprilie, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape masiv de sancţiunile internaționale, cum ar fi cele impuse Rusiei de către țările occidentale, potrivit AFP.

Astfel, “Nu există dovezi solide că banii digitali pot fi folosiți pentru a eluda sancțiunile. De ce nu? Pentru că sistemul financiar are încă un rol important de jucat. Nu suntem încă într-o etapă în care să vedem dovezi că aceasta este o modalitate de a ocoli sancțiunile. (…) Sancțiunile împiedică foarte clar tranzacțiile”, a declarat directorul general al FMI.

În prezent, acest subiect este studiat îndeaproape de către FMI la nivel mondial. Cazul Rusiei, căreia țările occidentale i-au impus mai multe runde de sancțiuni economice de la începutul invaziei din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, este urmărit cu atenție deosebită.

Rusia se îndreaptă spre o monedă digitală

Concret, în ceea ce privește partea ucraineană, autoritățile “au fost foarte interesate de monedele digitale înainte de război. Așa că au depus multă muncă”, ceea ce, potrivit lui Georgieva, le-a permis ucrainenilor să primească ajutor “ieftin, rapid, să ajungă la cei care au nevoie de el și să fie distribuit imediat pentru a sprijini familiile”.

Cu toate acestea, a precizat ea, aceasta a fost o mică parte din ajutorul total care a fost desfășurat, aproximativ “100 de milioane de dolari”.

Directorul FMI a subliniat, de asemenea, că “Rusia însăși se îndreaptă spre o monedă digitală a băncii centrale. Nu a ajuns încă acolo, dar este interesată”.

Mai multe forme de criptomonede coexistă, de la bitcoin la monede digitale emise de băncile centrale, un subiect la care lucrează numeroase țări, printre care China, care se află într-un stadiu avansat și este în curs de testare în condiții reale, și Statele Unite, care încă se gândesc dacă să creeze un cripto-dolar.

Efectele războiului din Ucraina asupra economiei

În luna ianuarie, FMI estima că revenirea economiei mondiale se va consolida începând din al doilea trimestru, însă între timp perspectivele s-au deteriorat în principal din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, care a provocat o criză umanitară în Europa de Est şi sancţiuni destinate să preseze Rusia să înceteze ostilităţile.

În opinia FMI, „Acest raport prognozează o creştere economică mondială de 3,6% în 2022 şi 2023, cu 0,8 respectiv 0,2 puncte procentuale mai puţin decât prognoza din luna ianuarie. Revizuirea reflectă în principal impactul direct al războiului asupra Rusiei şi Ucrainei şi consecinţele mondiale”.

La finalul raportului FMI a tras și un semnal de alarmă. Mai exact, potrivit instituției bancare internațional, dizlocarea a peste patru milioane de cetăţeni ucraineni în ţările vecine, în special în Polonia dar şi în România, Republica Moldova şi Ungaria, va înmulţi presiunile economice în regiune.

criptomonedeFMIRusiasanctiuni
Comentarii (0)
Adaugă comentariu