Ludovic Orban anunță un deficit de peste două miliarde de lei la Fondul de pensii

 Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că, în loc de excedentul anunțat de Guvernul Viorica Dăncilă la Fondul de pensii, ministrul actual al Finanțelor l-a informat că, în realitate, Fondul de pensii înregistrează un deficit de nu mai puțin două miliarde de lei.

„Suntem foarte îngrijorați privitor la fondul de pensii. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Finanțelor, în loc de excedent la Fondul de pensii, așa cum a prezentat Guvernul PSD la Legea bugetului de stat, un excedent care, dacă țin eu bine minte, era de 2,4 miliarde prevăzut, astăzi (joi -n.r.) ne confruntăm cu un deficit la Fondul de pensii. Gândiți-vă că este un deficit de peste două miliarde, vom avea cu siguranță cât de curând care este deficitul exact”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a fost întrebat exact de unde are informațiile despre deficit, el răspunzând că de la ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

„Sunt cifrele neoficiale pe care le-am avut înainte de moțiunea de cenzură, am cerut ministrului Finanțelor să-mi prezinte care este situația la zi și mi-a spus că (deficitul -n.r.) este de peste două miliarde. Transferul contribuțiilor a fost un hocus-pocus care a redus veniturile la bugetul statului și la bugetele locale, pentru ca să poată să crească veniturile la bugetul de pensii și la bugetul de sănătate și, evident, la șomaj. A fost un hocus-pocus. Acolo s-au mutat banii dintr-un buzunar al statului în buzunarul Fondului de pensii, pentru că e normal, trecându-se toată sarcina în spinarea angajatului, normal că la un grup mai mare, un procent mai mare a reprezentat un venit mai mare pentru bugetul de pensii. Acolo nu a existat nicio creștere a salariului mediu, care să stea la baza acestei aparente echilibrări a bugetului. Pur și simplu, în loc să se transfere banii de la bugetul de stat spre bugetul de pensii pentru a acoperi deficitul, banii au fost mutați prin transferul acesta hocus-pocus al contribuțiilor direct la cele două bugete, de pensii și de sănătate”, a completat Ludovic Orban.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că, la următoarea rectificare bugetară, Executivul va cuprinde banii necesari pentru a asigura plata pensiilor.

„Este o lege (a pensiilor -n.r.) în vigoare pe care noi vrem să o respectăm. (..) Gândiți-vă că va crește transferul, valoarea sumelor care trebuie transferate de la bugetul de stat spre bugetul de pensii, pentru a echilibra bugetul de pensii și a asigura plata pensiilor. Evident, aici trebuie să analizăm foarte serios de ce, față de obiectivele de colectare, există o nerealizare majoră în ceea ce privește colectarea contribuției de asigurări sociale, de pensii”, a completat premierul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata