O nouă bancnotă cu chipurile regelui și al reginei

Cea mai nouă bancnotă numsmatică și-a făcut apariția pe piață pe data de 1. decembrie cu ocazia centenarului. Este vorba despre bancnota cu valoare nominală de 100 RON cu chipurile regelui Ferdinand și a reginei Maria.

Cum arată această bancnotă?

Bancnota arată precum cele obijnuite cu valoare de 100 RON cu aceeași dimensiune și fundalul albastru dar prezintă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranţă. În plus se observă o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.

Un alt element mai deosebit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, și anume partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Ce este diferit la bancnota cu imaginea regelui?

Această bancnotă a fost pusă în circulaţie prin sucursalele Băncii Naţionale a României într-un număr limitat și este prima bancnotă de după 1947 reprezentând un Suveran al României.

Este și prima bancnotă românească reprezentând o femeie  și totodată prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).

Astfel, pentru cei pasionați de numismatică bancnota de cu chipurile regelui și al reginei nu trebuie pierdută din colecție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata