Ordonanţa care dă posibilitatea românii să își cumpere vechime în muncă

62

Din ce în ce mai multe persoane care au lucrat în alte state vor să își cumpere vechime în muncă, în special românii care au lucrat fără contract de muncă. Menționăm că ordonanța care oferă această posibilitate este valabilă până pe 31 august 2023.

Românii vor să își cumpere vechime în muncă. Deja au fost încheiate peste 17.400 de contracte

În prezent, un număr din ce în ce mai mare de români sunt interesați să își cumpere vechime în muncă. Deja au fost încheiate peste 17.400 de contracte. Majoritatea oamenilor care vor să îşi completeze stagiul de cotizare la pensii au lucrat în țări străine, fără contract de muncă.

În contextul legal, ordonanţa nr 163 din 2020 vă oferă dreptul de a vă cumpăra vechime între o lună și șase ani de zile. Aceasta este valabilă până pe data de 31 august 2023. Vă puteți depune dosarul în baza oricărui act de identitate: buletin, paşaport sau certificat de naştere.

Până acum, au fost încheiate peste 2.400 de contracte cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro, numai la nivelul Bucureștiului. Din această sumă, până acum, s-au încasat 5,5 milioane de euro. Casa Națională de Pensii a precizat că numărul total de contracte a ajuns la 17.457.

Suma pentru o singură lună de vechime este de 638 de lei

În contextul teritorial, cele mai multe solicitări sunt în județele: Galați, Prahova, Constanța, Brașov, Suceava și București. În Capitală, de exemplu, unii oameni vor să cumpere doar șase luni de vechime, alții chiar și câțiva ani. De altfel, există și persoane care mai au mult până vor ieși la pensie, dar tot vor să achite încă de pe acum pentru perioadele lipsă.

În contextul financiar, suma pentru o singură lună, echivalentul contribuţiei la asigurările sociale, este de 638 de lei. Ceea ce înseamnă că persoana care va dori să cumpere 12 luni de vechime va trebui să plătească puţin peste 7.600 de lei. Plăţile pot fi făcute integral sau în rate, însă numai pentru a obține pensiei pentru limită de vârstă.

Aşadar, „Perioada cumpărată nu trebuie să fie contributivă, în sensul că nu trebuie să fi avut contract de muncă în ţară sau în străinătate sau în alte state membre care au acord cu România, să nu fi avut indemnizaţie, şomaj, să nu fi avut facultate la zi sau armată”, a explicat șefa Serviciului de Contribuţii şi Asigurări Sociale din cadrul Casei de Pensii Bucureşti, Alina Frățică, relatează sursa citată anterior.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata