Reciclarea va avea o taxa

Garantia pentru ambalajele reutilizabile este ultima solutie a autoritatilor pentru gestionarea deseurilor. Ministerul mediul vine cu propunerea unei garantii de 50-60 de bani pe ambalaj, de vreo patru ori mai jos decat prima propunere, de 2 lei, dar tot e mult. Dincolo de intentie, o astfel de propunere vine sa compenseze esecul lamentabil al statului, prin diversele lui autoritati de a avea un sistem viabil de reciclare. Ceea se propune acum este de fapt o mutare a responsabilitatii catre consumatori si companii. Nu avem pe scara larga un sistem de colectare selectiva. Autoritatile au esuat lamentabil in a-l introduce.

Proiectul publicat in dezbatere publica de Ministerul Mediului prevedea o taxa suplimentara pentru fiecare produs pe care il cumparam ambalat intr-un recipient reutilizabil. Banii ar fi recuperati cand sunt returnate recipientele goale.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: „El poate sa se duca la orice retailer si in anumite instalatii sa si bage cele 4 tipuri de deseuri si in contrapartida sa ii vina un bonulet care la sfarsit la casa sa i se scada din total factura de cumparaturi pe care o are”.

O astfel de taxa poate scumpi unele produse, ceea ce va schimba comportamentul consumatorului. In plus din grija pentru mediu se poate ajunge insa la aberatii. Pentru a evita aceasta garantie, oamenii se pot indrepta catre ambalaje care nu intra in categoria celor reutilizabile. De pilda, poate sa duca la o mai mare utilizare a Pet-ului sau a dozelor de aluminiu. Acestea sunt ambalaje reciclabile, dar nu reutilizabile. Iar unele dintre ele chiar sunt direct gunoi.

Constantin Damov, director firma de colectare declara: „Au aparut aceste PET uri opace, care astazi sunt interzise in Franta. Aceste materiale nu pot fi reciclate. Au in ele o cantitate de colorant enorma, care nu le mai fac reutilizabile”.

Colectorii de deseuri si firmele de sortare se tem ca noua lege va duce la eliminarea lor de pe piata, in avantajul firmelor care au contracte cu primariile.

Raul Pop, director companie de consultanta spune: „Este foarte neclar ce se va intampla cu ele. Exista o tendinta de a reglementa in asa fel incat singurul care are voie sa colecteze pe teritoriul unei localitati, indiferent daca este de la domiciliu sau dintr-un magazin, sa fie firma de salubritate. Neavand niciun fel de presiune concurentiala, de unde stiu eu ca nu platesc un salariu de 1.000 de euro la fiecare operator de salubritate?

Introducerea unei garantii la ambalaje reutilizabile arata ca de fapt nu avem implementat un sistem de selectare a deseurilor. Sunt stranse la gramada. Nu a fost introdus, chiar si sub amenintarea amenzilor, un sistem de separare a deseurilor, asa cum s-a intamplat in multe tari. Motivul este evident- masurile ar fi nepopulare. In plus ar fi presupus si costuri pentru firmele de salubritate. Blocurile cu multe etaje au inca tobogane de gunoi, care fac imposibila colectarea selectiva a deseurilor.

Pe alocuri au aparut tomberoane speciale pentur hartie, plastic si metal. Dar a fost proba impusa de directivele europene si nu s-au raspandit. Iar de multe ori, chiar si aceste deseuri selectate deja sunt incarcate la gramada in masinile care colecteaza gunoiul.

Pe de alta parte, Primarul Capitalei spune ca la sfarsitul lunii viitoare va lansa in dezbatere masterplanul pentru Managementul Integrat al Deseurilor care va include si amenzi pentru constructorii de imobile care polueaza.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: E important sa stim ce facem cu aceste deseuri din constructii si din demolari, pentru ca privim cu ochiul liber cum orasul este degradat, cum gradul de polluare creste opentru ca nu exista niciun regulament foarte clar ce se intampla si care este raspunderea deseurilor din constructii si din demolari. Asa avem in multe cartiere munti de deseuri.

Primarul General a mai spus ca in Capitala vor fi construite, in apropierea CET-urilor, intre una si trei statii de valorificare energetica a deseurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata