România devine atractivă pentru cumpărătorii cu „cash”

19

Diferența prea mare de câștig dintre plasamentele în titluri de stat și cele în imobiliare este un semn de supraîncălzire a pieței românești, care începe să devină atractivă, în special, pentru cumpărătorii ce nu se bazează prea mult pe credit.

„În România, diferența dintre randamentele investiționale (yield-uri) și rata de dobândă a titlurilor de stat cu scadență la zece ani este o problemă. În Cehia, diferența dintre rata de dobândă a titlurilor de stat de 1,9% pe an și un yield de 4,5-4,7% este chiar decentă. Rata dobânzii titlurilor de stat cu scadență la zece ani în România este de 4,8%, în timp ce yield-urile nu ajung încă sub 7%. Trebuie să fim atenți, pentru că diferența între cei doi indicatori ar trebui să fie de circa 200 de puncte de bază. Ce se află sub aceast nivel tinde să reprezinte un semn clar de supraîncălzire a pieței imobiliare. Pe de altă parte, costul construcțiilor crește pe seama majorării salariilor muncitorilor. Cred că acum traversăm ultima fază a efectului intervenționismului în economie“, a declarat Radu Boitan, director de investiții al fondului Revetas Capital.

Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți.

Indicatorul este la 7,25% pentru birourile din București, 7% pentru proprietățile de retail și 8,25% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, s-au semnat tranzacții cu proprietăți generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro, volum din care investitorii români au o cotă de piață de doar 7%, lideri fiind sud-africanii, cu o cotă de 28%, urmați de greci (14%) și francezi (10%).

„Pentru investitorii care se uită la România este mai important costul finanțării. Înainte de taxă pe lăcomie, diferența față de marjele dobânzilor practicate în regiune se redusese. România este atractivă pentru cumpărătorii care nu se bazează foarte mult pe credit din cauza disproporțiilor din zona yield-urilor. Pentru clădiri de birouri, cu aceeași chiriași, în Cehia obții un randament de 4,8-5%, iar în România în jur de 7%. Acest tip de cumpărători se uită la piața românească, dar încă nu au tranzacționat“, explică managerul NEPI Rockcastle.

În contextul în care gradul de îndatorare al companiilor din domeniul imobiliar se menține peste pragul de semnal, o parte din marii investitori apelează tot mai des la emisiuni de obligațiuni. În ultimii doi ani, Globalworth, NEPI Rockcastle, One United Properties, Impact Developer & Contractor sau AFI Europe au atras finanțări de peste un miliard de euro prin vânzarea de obligațiuni corporative.

„S-a observat un impact în sistemul bancar, pentru că aceste obligațiuni au atras o serie de rambursări. Dar cred că acesta este un ciclu normal. O parte din acest obligațiuni vor ajunge la maturitate într-o perioadă în care piață nu va funcționa la fel de bine, iar opțiunea evidentă va fi tot finanțările bancare. Cred că dacă ne dorim o piață mătură, trebuie să avem bănci internaționale active și asta pentru că avem nevoie de produse mai bune“, a subliniat Cătălin Jaloba, Head of Real Estate Finance în cadrul BCR.

Sectorului rezidențial românesc îi lipsește calitatea și viziune pe termen lung din partea investitorilor.

Sursa profit.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata