S-a modificat legea pentru Pilonul II şi cel de pensii private obligatorii

Foto: m.dcbusiness.ro
148

În România în prezent, la Pilonul II de pensii private obligatorii contribuie, cel mai mult, tinerii și persoanele de vârsta a doua. Chiar dacă mai au zeci de ani până să iasă la pensie, unii dintre aceştea se gândesc ce se va întâmpla cu banii lor.

Recent, autoritățile au făcut schimbări în ceea ce îi privește pe contribuabilii de la Pilonul II de pensii. Mai precis, rudele celor care se sting din viață și care, în timpul vieții, au contribuit la acest pilon, pot primi imediat sumele acumulate de către aceștia.

Astfel, cineva care a contribuit până acum cu peste 20.000 de lei la Pilonul II de pensii, vrea să fie sigur că acești bani ajung la familia sa și că nu se vor pierde în cazul unei tragedii.

În opinia sa, “Păi, dacă beneficiază în interesul defunctului și au nevoie pentru a organiza evenimentele de înmormântare probabil că e nevoie pentru perioada de atunci, nu pentru când o ieşi. Nu văd rostul să acorzi o sumă de bani pentru moștenitori. Din momentul când beneficiază și ei de pensie”, spune Sorin.

Părerea acesta mai este susținută și de alți oameni. O femeie a precizat că ”depinde de venitul fiecăruia. Unii își permit să susțină, să plătească pentru înmormântare. Pentru unii e mai dificil și atunci ar fi bine veniți”, a spus bărbatul.

Situații în care familiile celor decedați nu-și permiteau plata înmormântărilor

În explicaţiile avocatul Adrian Cuculis, ”În trecut avem situații în care un participant la Pilonul II de pensii practic murea și familia nu se putea ocupa spre exemplu de înmormântare a acelei persoane sau nu se putea ocupa de rezolvarea anumitor chestiuni care bineînțeles necesitau plăți materiale pecuniare, pentru că acei bani ajungeau dacă familia era cotizantă la Pilonul II de pensie, în acel Pilon II a familiei care rămăsese, bineînțeles, supraviețuitoare, care rămăsese în viață”.

Situații sunt diverse. O doamnă a povestit că, după ce soțul acesteia s-a stins din viață, familia a vrut să retragă contribuția de la Pilonul II, însă banii deja fuseseră transferați către fondurile private ale celor din familie.

În afirmaţiile sale,“Surprinzător, fără să ne întrebe cineva și fără să avem să aibă vreun acces din partea noastră, au transferat direct acești bani către fondurile noastre private de pensii.

Și a fost un şoc pentru noi, pentru că noi ne bazam în acel moment pe acești bani”, a povestit aceasta, potrivit antena3.ro.

Legea s-a modificat

În acest sens, autoritățile au modificat această lege, așa că rudele celor decedați pot oricând să retragă întreaga sumă sau să ceară mutarea banilor într-un alt cont de pensii de unde să îi încaseze în mai multe tranșe pentru o perioadă de maxim 5 ani.

De asemenea, au existat modificări și în ceea ce îi privește pe contribuabilii cu handicap. Astfel, cei care au o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont.

Aşadar, românii înscriși la Pilonul II de pensii pot retrage banii fără să mai plătească acel comision de 0,5%.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online