Țările din UE încearcă să ajungă la un acord pentru reglementarea activelor crypto

23

În data de 30-06-2022, statele membre ale Uniunii Europene vor încerca să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor crypto. Acest lucru se petrece chiar în clipa în care prăbuşirea cotaţiei Bitcoin pune presiune asupra autorităţilor să reglementeze acest sector.

La nivel global, activele crypto sunt în mare parte nereglementate, iar operatorii naţionali din UE sunt obligaţi să respecte doar regulile privind combaterea spălării banilor.

În acest sens, dacă se ajunge la un acord la nivelul UE, atunci blocul comunitar ar fi pe primul loc la nivel mondial în materie de reglementare. Acest pas ar da emitenţilor de active crypto şi furnizorilor de servicii aferente un „paşaport” pentru a deservi clienţii din UE de la o singură bază de lucru. Condiția ar fi îndeplinirea a noi reguli privind capitalul şi protecţia consumatorilor.

Oficialii din industria crypto spun că claritatea cu privire la reguli şi la „paşaport” ar putea permite UE să atragă firme de crioptomonede din Londra. Însă, SUA şi Marea Britanie, două mari centre de active crypto, nu au aprobat încă reglementări similare.

Legea ar urma să intre în vigoare la sfârșitul lui 2023

În contextul crypto, reprezentanţii Parlamentului European şi statelor UE se întâlnesc joi pentru a ajunge la un acord cu privire la legea pieţelor în active crypto (MiCA), care ar putea intra în vigoare la finele lui 2023, susține Reuters.

În acest moment au mai rămas de rezolvat trei puncte de dispută. Este vorba de NFT (non-fungible token – un activ cripto care reprezintă un fişier digital precum imagini, video sau articole într-un joc online), supervizarea şi consumul de energie.

De altfel, activele crypto au început să fie supuse la presiuni după colapsul de luna trecută a tokenurilor TerraUSD şi luna, în timp ce compania americană de împrumuturi în cryptomonede Celsius Network a îngheţat luna aceasta retragerile şi transferurile. Tot luna aceasta cotaţia bitcoin a coborât până la 17.600 dolari, cu mult sub nivelul de 48.200 de dolari atins la finele lunii martie, provocând pierderi investitorilor.

În general, piața criptomonedelor a înregistrat fluctuații fără precedent în ultimele luni, însă situația pare că s-a redresat pentru moment. Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor, a scris o opinie despre evoluția Bitcoin, dar și cea a Ethereum.

Evoluție neașteptată a Bitcoin

Criptomoneda Bitcoin, cel mai important criptoactiv din lume, și-a menținut prețul peste nivelul de 20.000 de dolari în ultima săptămână, punând capăt scăderilor din săptămânile anterioare.

Aşadar, este prea devreme pentru a spune dacă bitcoin s-a stabilizat la nivelul de 20.000 de dolari. Frica s-a mai domolit oarecum pe piețele cripto, dar nu a dispărut complet.

Săptămâna trecută, criptoactivul a început săptămâna tranzacționându-se în jurul valorii de 19.500 de dolari, înainte de a ajunge să se tranzacționeze până la 21.500 de dolari pe platforma eToro.

La fel şi Ether a început, de asemenea, săptămâna în jurul valorii de 1.050 dolari, înainte de a se tranzacționa pe creștere pentru a stabiliza în jurul valorii de 1.200 dolari.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata