Taxe notariale – cât plătești la cumpărarea unui apartament

Atunci când vrei să cumperi un apartament sau o casă ar trebui să ții cont, în cadrul negocierii, nu numai de prețul propriu-zis al proprietății, ci și de costurile neprevăzute, cum ar fi comisionul agenției imobiliare sau taxele notariale aferente tranzacției. Dacă nu știi care sunt aceste costuri, te ajutăm să le calculezi, ca să nu fii luat prin surprindere atunci când te pregătești să semnezi actele.

Cum se direcționează banii

Costurile suplimentare se îndreaptă în cea mai mare parte către biroul notarial. Însă nu te speria, banii nu rămân în întregime la notari, ci ajung și la instituțiile statului. Prima taxă de acest fel este cea din impozitul pe venit, care se aplică pentru orice înstrăinare de imobil, adică pentru orice apartament sau casă vândute, sau schimb de locuință. Sunt scutiți de această taxă doar cei care donează o casă, cu condiția să fie rude cu persoana căreia i se face donația mai îndepărtate de gradul III.

Cum se calculează impozitul pe casă

Pentru locuințele care au fost dobândite în urmă cu cel mult trei ani de la data înstrăinării si au un preț de până la 200.000 euro, adică echivalentul a 45.000 euro, se va plăti un impozit de 3% din valoarea tranzacției. Pentru proprietăți mai scumpe de 200.000 euro, impozitul va fi de 6.000 lei, plus 2% din ce depășește 45.000 euro.

În cazul locuințelor mai vechi de 3 ani de la ultima înstrăinare și cu o valoare de cel mult 200.000 lei, impozitul va fi de 2%, iar dacă prețul de vânzare este mai mare de atât, taxele vor fi de 4.000 lei, plus 1% din ce depășește pragul de 200.000 euro. Singurii care nu plătesc impozit pe venit sunt rudele până la gradul 3, inclusiv soții.

Cartea funciară

Următoarea taxă care trebuie plătită în momentul vânzării sau achiziției unei locuințe este cea de carte funciară, necesară pentru intabularea dreptului de proprietate al cumpărătorului. Suma pe care va trebui să o achiți diferă în funcție de calitatea din care cumperi sau vinzi proprietatea, adică dacă ești persoană fizică sau persoană juridică. Persoanele fizice plătesc 0,15% din preț, iar persoanele juridice 0,5% din prețul total. Deși tot la notar se achită, această taxă se redirecționează către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Cu cât plătești notarul

Singura taxă care rămâne la notar este onorariul acestuia. Procedura de calcul este simplă și în această situație, pentru că notarul va primi un procent din suma trecută în contractul de vânzare-cumpărare. Și pentru că în trecut se făceau multe înșelăciuni în acest sens, notarii solicită ca prețul să se încadreze într-un nivel al pieței sau ca apartamentul sau casa să fie analizată de un evaluator imobiliar, care să o încadreze într-un cost estimativ, în funcție și de zona în care se află.

Astfel, așteaptă-te să mai plătești pentru serviciile notariale încă:

  • 1.000 de lei – pentru imobilele cu o valoare de până la 55.000 lei (12.500 euro)
  • 1.000 lei + 1% – pentru imobilele între 12.500 și 62.000 euro
  • 3.200 lei + 0,75% – pentru imobilele între 62.500 și 128.000 euro
  • 5.300 lei + 0,5% – pentru imobilele peste 128.000 euro

Lista cu taxe nu e gata încă, pentru că la onorariul notarului se va adăuga și TVA-ul de 24% pe care notarii îl virează în contul bugetului de stat. Dacă ești persoană juridică, va trebui să mai achiți, pe lângă toate cele menționate mai sus, taxa de cadastru, care este de 100 lei plus 1% din valoarea declarată a imobilului, tot la notar. Iar dacă ești în căutarea unei persoane de încredere, poate te ajută lista completă a tuturor notarilor din București și din Ilfov. Mult succes!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata