Ucraina riscă să nu mai poată plăti salariile şi pensiile

61

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a atras atenţia că, din cauza războiului, Ucraina are nevoie de o asistenţă financiară uriaşă, nu numai pe partea militară. Despre ce sume a vorbit liderul de la Kiev, într-o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional?

Zelenski: Ar trebui să creăm un grup de lucru permanent care să se ocupe de sprijinul financiar al Ucrainei

Acest mesaj a venit în timpul unei mese rotunde ministeriale pentru susţinerea Ucrainei, organizată de către Guvernul de la Kiev, Banca Mondială şi FMI, în cadrul reuniunii anuale a celor două instituţii financiare.

În mesajul preşedintelui Zelenski, „Mulţumesc pentru tot sprijinul! Sunt recunoscător Statelor Unite ale Americii, Preşedintelui Biden, Congresului pentru sprijinul lor special. 8,5 miliarde de dolari sunt destinate îndeplinirii obligaţiilor noastre sociale – plata salariilor, pensiilor, sprijinirea sferei sociale a Ucrainei.

Sunt recunoscător Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional pentru conducerea lor la nivel instituţional în implementarea programelor de ajutor pentru Ucraina. Sunt recunoscător Uniunii Europene şi tuturor partenerilor noştri care au contribuit la stabilizarea situaţiei financiare a Ucrainei.

Vedeţi cu toţii că Ucraina este suficient de puternică pentru a suporta acest război. Cu toate acestea, este necesar să menţinem coerenţa în sprijinul statului nostru şi să dezvoltăm liniile de ajutor existente. (…)

Cred că ar fi util să se creeze un format de coordonare pentru sprijinul financiar al Ucrainei similar cu cel creat la Ramstein pentru sprijinul apărării.

Doamna Kristalina Georgieva (şefa FMI – n.red.) şi cu mine am discutat despre importanţa coordonării donatorilor. Ar trebui să creăm un grup de lucru permanent care să se ocupe de sprijinul financiar al Ucrainei şi să lucreze eficient la diferite niveluri – la nivelul donatorilor internaţionali şi la nivelul ţărilor care participă la ajutor”, a transmis Volodimir Zelenski.

Ucraina cere zeci de miliarde de dolari pentru a nu intra în colaps

În continuare, liderul de la Kiev a explicat care sunt exact nevoile financiare ale statului ucrainean. Zelenski a vorbit despre 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetului de stat în 2023, dar şi despre un program de cooperare cu FMI de până la 20 de miliarde de dolari.

În plus, „În prezent, avem două nevoi financiare cheie ale statului. Este vorba de 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetului de stat anul viitor. Acestea sunt salariile profesorilor, medicilor, beneficiile sociale şi pensiile.

Aceasta este o garanţie a vieţii poporului ucrainean. Alte 17 miliarde de dolari, care sunt verificate de Banca Mondială şi sunt necesare pentru reconstrucţia infrastructurii critice din cadrul ADRNA. Acestea sunt şcoli, spitale, infrastructură critică de transport şi energie, precum şi locuinţe deteriorate. De fapt, tot ceea ce a devenit o ţintă principală pentru Rusia.

Avem nevoie de împrumuturi direcţionate de 2 miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura electrică după distrugere şi pentru a extinde exporturile în Europa. De asemenea, ţinând cont de situaţia de criză creată de Rusia pe întreg continentul, avem nevoie de limite de credit pentru achiziţionarea de gaze şi cărbune pentru următorul sezon de încălzire. Volumul acestui nivel de sprijin este de cel puţin 5 miliarde de dolari. S-ar putea să nu trebuie să folosim aceste limite, dar ar trebui să fie acolo pentru a asigura stabilitatea.

În acest context de contracarare a deficitului şi de garantare a stabilităţii, noul program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional este de o importanţă critică. Volumul realist este de până la 20 de miliarde de dolari. Trebuie să aprobăm în sfârşit un astfel de program ca principală sursă de acoperire a deficitului”, a mai explicat Volodimir Zelenski.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro