Un milion de euro, în cinci ani

Fiecare dintre viitorii europarlamentari români ar urma să primească 1 milion de euro, în 5 ani de mandat. Salariul lunar este de peste 6.000 de euro. La acesta se adaugă sume forfetare, diurne şi deconturi pentru cazare şi transport.
Statutul de europarlamentar înseamnă şi recompense financiare mult peste ceea ce poate asigura un salariu de bugetar în România, indiferent de funcţie.

Un europarlamentar are salariul brut de 8.757 de euro lunar, din care se scad asigurările sociale şi impozitul. Aşa că rămân 6.824 de euro. În câteva ţări ale Uniunii Europene, însă, acest salariu mai poate fi impozitat o dată.

Dar si orice ales european e ajutat de trei sau patru asistenţi personali, pentru care primeşte maximum 24.526 de euro/lunar. Dar un sfert din sumă trebuie plătită asistenţilor de la Bruxelles, iar angajaţii să nu fie rude cu eurodeputatul.
Pe de altă parte, acesta primeşte lunar şi 4.513 euro pentru un birou parlamentar în ţara de origine. Practic, nimeni nu ştie ce face cu banii, fiindcă îi intră în cont şi nu trebuie să justifice cum îi cheltuieşte.

Când participă la şedinţele de la Bruxelles şi Strasbourg, eurodeputatul primeşte şi 320 de euro zilnic, ca să-şi achite cazarea şi mesele. Iar dacă nu vine la vot, oricum nu pierde toţi banii, ci primeşte jumătate din diurnă.

Iar fiecare europarlamentar are asiguraţi 4.500 de euro anual pentru călătorii, cazare și alte costuri în altă țară decât cea pe care o reprezintă. Iar în cazul unor probleme de sănătate, i se decontează două treimi din cheltuielile medicale.

Dacă a împlinit 63 de ani şi vrea să se retragă, un deputat european va beneficia de o pensie calculată la nivelul a 3,5% din salariul primit în fiecare an de mandat, însă nu mai mai mult de 70% din totalul respectivelor salarii. Iar în cazul renunţării la mandat, nu va pleca cu mâna goală, ci cu o compensaţie proporţională cu cea a anilor în care a fost parlamentar european. Suma poate ajunge la 210.000 de euro.

-salariu brut: 8.757 de euro/lunar
-salariu net: 6.824 de euro/lunar

sursa digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata