Un proiect de lege vizează modificarea consistentă a Legii educației și a modalității în care sunt acordate bursele școlare

33

A apărut recent un proiect de lege care arată că ar putea fi implementate mai multe schimbări în următoarea perioadă, în educaţia din România. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi banii?

În contextul proiectului de lege care vizează modificarea consistentă a Legii educației și a modalității în care sunt acordate bursele școlare.

În cazul în care schimbările vor fi implementate, unele dintre burse se vor redenumi, iar valoarea lor minimă va fi stabilită de viitoarea Lege a educației, nu prin hotărâri de Guvern.

Concret, numărul burselor va rămâne același, însă va fi schimbată denumirea unora și modul în care se vor acorda.

În proiectul de lege se precizează că vor exista bursa de excelență olimpică I/ internațională, bursa de excelență olimpică II/ națională, bursa de performanță școlară, bursa profesională și bursa socială.

Cum vor fi acordate bursele?

Astfel, proiectul arată că bursele de excelență olimpică I se va acorda elevilor care obţin distincții, respectiv premiile I, II, III sau mențiune la olimpiadele școlare internaționale.

Bursele de excelență olimpică I se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu și se vor păstra pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.

La rândul lor, bursele de excelență olimpică II se va acorda elevilor care obţin distincții, respectiv premiile I ,II, III sau mențiune la olimpiadele școlare naționale.

Bursele de excelență olimpică II se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Totuși, elevii din ultimul an de studii liceale care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Valorea minimă a burselor

În contextul financiar al proiectului se arată că valorile minime ale burselor ar urma să fie următoarele:

  • 1.000 lei/luna – bursa de excelență olimpică I/internațională;
  • 700 lei/luna – bursa de excelență olimpică II/națională;
  • 500 lei/luna – bursă de performanță școlară;
  • 300 lei/luna – bursă profesională;
  • 300 lei/luna – bursă socială.

De menționat că bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă, în timp ce bursa de excelență olimpică se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială. Simultan, bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata