Uniunea Europeană se gândește să lanseze prima monedă euro digitală

64

În prezent, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat miercuri, 9 noiembrie 2022, că Uniunea Europeană se gândește să lanseze prima monedă euro digitală, deoarece „sistemul nostru monetar trebuie să se adapteze unui viitor digitalizat”.

Astfel, Comisia Europeană (CE) intenționează să prezinte o propunere legislativă privind crearea unei monede euro digitală până în prima jumătate a anului 2023 și, apoi, să înceapă negocierile cu Parlamentul European și cu statele membre UE.

În viziunea sa, „Societățile și economiile europene se digitalizează în mod rapid, trebuie să îmbrățișăm era digitală. Sistemul nostru monetar trebuie, de asemenea, să se adapteze unui viitor digitalizat”, a declarat, miercuri, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Banca Centrală Europeană (BCE) pe tema monedei euro digitale.

La rândul său, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a anunțat tot miercuri, că BCE se concentrează acum pe „designul concret” și pe „cadrul legislativ” pentru realizarea monedei euro digitale.

Concret, „Moneda euro digitală nu este numai un proiect autonom limitat la sectorul plăților, este mai degrabă o inițiativă politică cu adevărat europeană, care are potențialul de a influența societatea în ansamblul său”, a afirmat Christine Lagarde.

În contextul spuselor sale, este necesară „menținerea încrederii cetățenilor în bani și în serviciile de plată în era digitală, este un obiectiv important în sine, dar este și mai important pentru economia europeană în general, pentru că un sistem de plată de încredere, eficient și sigur reprezintă baza funcționării economiilor noastre”.

„Abia aștept să văd propunerea pe care o va prezenta Comisia Europeană”, a precizat Christine Lagarde, insistând asupra necesității de a găsi „un echilibru potrivit” între diferitele elemente, cu o atenție deosebită pentru protejarea vieții private.

Mai mult, „Ţintim către standarde înalte de confidențialitate, dar anonimatul deplin nu este o opțiune disponibilă, deoarece ar contrazice alte cerințe, precum lupta împotriva spălării banilor sau finanțarea terorismului. Adoptarea rapidă a unui cadru legal pentru moneda euro digitală ar oferi tuturor siguranță juridică pentru a se pregăti de posibila sa introducere și ar da un semnal puternic de sprijin politic.

Sunt convinsă că, unindu-ne forțele și continuând să lucrăm împreună, este cel mai bun mod de tranziție către era digitală. BCE va fi prezentă și va face lucrurile conform așteptărilor”, a explicat ea.

Președintele BCE: „Bitcoin și Ethereum sunt prea volatile pentru a fi folosite pentru plăți”

Christine Lagarde a precizat, de altfel, că Bitcoin și Ethereum „sunt prea volatile pentru a fi folosite pentru plăți”, însă „Stablecoin sunt concepute pentru a fi mai puțin volatile și, prin urmare, mai potrivite pentru plăți, dar sunt vulnerabile și adesea nesuportate.”

În opinia sa, „Acest lucru evidențiază importanța reglementării europene, care va proteja consumatorii de unele dintre riscurile asociate criptomonedelor”, a completat președintele BCE, amintind că acțiunile crypto sunt acum deținute/utilizate de 16% dintre americani și de 10% dintre europeni.

„Intrarea în lumea plăților și a criptomonedelor din Big Tech ar putea crește riscul de dominare a pieței și dependenței de tehnologiile de plată străine, cu consecințe asupra autonomiei strategice a Europei.

Deja astăzi, mai mult de două treimi din tranzacțiile cu cardul sunt gestionate de companii cu sediul în afara UE, proiectul monedei euro digitale poate preveni aceste evoluții și poate garanta menținerea încrederii în sistemul monetar, precum și inovația”, a declarat Christine Lagarde, relatează RaiNews.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro