Acțiunile asiatice scad de la maximele de trei săptămâni, dolarul se retrage

Acțiunile asiatice s-au retras miercuri de la maximul de trei săptămâni, târâte mai jos de acțiunile chineze, deși investitorii erau încă, concentrați asupra câștigurilor viitoare ale companiei pentru mai multe semne ale unei redresări economice globale.
Futures-urile Eurostoxx 50 au scăzut cu 0,1%, cele pentru Dax din Germania au fost puțin modificate, în timp ce futures-ul FTSE din Londra a crescut cu 0,4%. E-Mini futures pentru S&P 500 au fost în mare parte plate.

Anterior, cel mai larg indice MSCI de acțiuni Asia-Pacific în afara Japoniei începuse pe o bază fermă, ajungând până la 697,01 puncte, un nivel văzut ultima dată pe 18 martie.

Cu toate acestea, a cedat presiunii de vânzare și a scăzut ultima dată cu 0,1% după ce acțiunile chinezești și din Hong Kong s-au deschis în roșu în urma unor raliuri puternice de săptămâna trecută.

Indicele bluechip CSI300 din China a scăzut cu aproximativ 1%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,8%.

Tensiunile geopolitice din regiune s-au adăugat la nervozitate.

Ministrul de externe al Taiwanului a declarat miercuri că va lupta până la capăt dacă China va ataca, adăugând că Statele Unite au văzut pericolul ca acest lucru să se întâmple pe fondul creșterii presiunii militare chineze, inclusiv a exercițiilor de portavioane, lângă insulă.

Alte piețe asiatice au fost încă pozitive.
Nikkei din Japonia a fost cu o idee mai mare, în timp ce acțiunile australiene au crescut cu 0,6%, iar KOSPI din Coreea de Sud au adăugat 0,3%. Noua Zeelandă s-a încheiat cu 0,7% mai mare.

În general, lansarea cu succes a vaccinurilor în Statele Unite și Marea Britanie, împreună cu date macroeconomice solide, au stimulat apetitul pentru risc al investitorilor, ajutând acțiunile și activele pieței emergente.

„Economia SUA se confruntă cu primele efecte ale unui vaccin puternic cu doză dublă de vaccinare largă și stimul fiscal,” a declarat David Kelly, strateg de piață global la J.P. Morgan Asset Management.

„Realitatea este că prognozele rămân foarte incerte … (dar) semnele timpurii arată că recuperarea se accelerează, sugerând o revenire mai rapidă la „normal” decât mulți îndrăzniseră să spere cu câteva luni în urmă”, a adăugat Kelly.

Peste noapte, cei trei indici majori de pe Wall Street s-au închis mai jos, la o zi după ce S&P 500 și Dow au crescut până la niveluri record, determinate de un raport de locuri de muncă mai puternic decât era de așteptat vinerea trecută și de date care arată o revenire dramatică în industria serviciilor din SUA.

Investitorii au cântărit, de asemenea, cel mai recent raport de locuri de muncă din SUA, care a arătat că locurile de muncă vacante au crescut la un maxim de doi ani în februarie, în timp ce angajarea a avut cel mai mare câștig în ultimele nouă luni, pe fondul creșterii vaccinărilor COVID-19 și a stimulărilor guvernamentale suplimentare.

Mai mult, Fondul Monetar Internațional și-a ridicat prognoza de creștere globală la 6% anul acesta de la 5,5%, reflectând o perspectivă rapidă pentru economia SUA.
Se așteaptă ca viitorul sezon de câștiguri să prezinte o creștere a profitului S&P cu 24,2% față de un an mai devreme, conform datelor Refinitiv, iar investitorii vor urmări dacă rezultatele corporative confirmă în continuare datele economice pozitive recente.

În altă parte, toate privirile vor fi îndreptate asupra procesului-verbal al reuniunii politice a Rezervei Federale a SUA, cu un miting în Trezoreria SUA care se extinde până miercuri. Randamentele pe 10 ani US10YT = RR au scăzut la 1,6455%, de la 1,776% la 30 martie.

Randamentele Trezoreriei SUA pe cinci ani au scăzut brusc la 0,874%, cântărind dolarul SUA.

Randamentul Trezoreriei pe cinci ani este văzut ca un barometru major al cantității de credință pe care investitorii o au în angajamentul Rezervei Federale că nu se așteaptă să crească ratele dobânzii până în 2024.

Dolarul a revenit de la minimul de două săptămâni, de 92.246, împotriva unui coș de valute mondiale.

Euro a fost plat la 1,1874 dolari, sterlina a fost ușor mai slabă la 1,3788 dolari, în timp ce yenul japonez a fost cu o atingere mai mic la 109,77.

În materii prime, contractele futures brute brute au fost fixe la 63,74 dolari pe baril, în timp ce brutul american a crescut cu 2 cenți la 59,35 dolari.

Aurul la fața locului a fost la  1.741,4 dolari pe uncie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata