Acțiunile câștigă datorită perspectivelor de recuperare din SUA, dar dolarul face o pauză

Piețele bursiere din Asia au crescut marți, pe măsură ce un alt lot de date economice puternice din SUA a consolidat perspectivele globale, în timp ce piețele valutare și obligatorii au întrerupt respirația după o lună de câștiguri rapide ale dolarului și ale randamentelor Trezoreriei SUA.
Cel mai amplu indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a avansat cu 0,4% până la maximul de două săptămâni, în timp ce Nikkei din Tokyo s-a îndepărtat cu puțin peste un vârf de două săptămâni. Dow și S&P 500 au închis luni la vârfuri record.

Peste noapte, în urma unui raport de locuri de muncă cu bara de protecție din Vinerea Mare, datele din martie au arătat că un indicator al activității serviciilor din SUA a atins un nivel record, în timp ce piețele înveselesc un program imens de cheltuieli guvernamentale de 2 trilioane de dolari.

„Pe ansamblu, este bine pentru economia globală și, prin urmare, aceasta este o justificare pentru a trece la perechi de schimb valutar mai sensibile și pentru a cumpăra acțiuni în general”, a declarat Kyle Rodda, analist de piață la brokerajul IG din Melbourne.

„Randamentele nu au cedat prea mult și, astfel, stocurile de tehnologie au depășit performanțele”, a spus el. În Asia, producătorii de cipuri au crescut indicele de referință al Taiwanului cu 1% până la un nivel record, iar câștigurile mari au ridicat ASX 200 din Australia la un nivel maxim de șapte săptămâni.

Shanghai Composite a fost constant, în timp ce bursa din Hong Kong rămâne închisă de sărbători.
Piețele europene, care au fost închise de joi, erau, de asemenea, pregătite pentru câștiguri, cu contractele futures DAX în creștere cu 1,2%, contractele futures EuroSTOXX 50 cu 1% mai mari și contractele futures FTSE cu 0,8%. S&P 500 futures au fost constante.

Randamentul la Trezoreria SUA la 10 ani de referință a fost constant în New York, iar în Asia a scăzut marți cu două puncte de bază, până la 1,6860%. Dolarul american s-a menținut la 1,1810 dolari pe euro, după ce a înregistrat cea mai puternică scădere în câteva săptămâni, peste noapte.

„Având în vedere forța fluxului de știri economice din SUA, de când am plecat joi pentru pauza de Paște, surpriza … este că randamentele obligațiunilor americane sunt mai mici decât erau la mijlocul săptămânii trecute și dolarul este mai mic”, a spus Ray Attrill, șeful strategiei FX la National Australia Bank.

Dolarul a crescut cu o fracțiune mai mare pe yen marți la 110,25 și a fost în general stabil în altă parte. Dolarul australian s-a menținut la 0,7647 dolari înaintea unei decizii de politică a Băncii de Rezervă a Australiei.

Retragerea randamentelor și a biletului verde urmează mișcări majore în creștere în primul trimestru, cu o creștere de 83 de puncte de bază în randamentele pe 10 ani, cea mai mare creștere trimestrială din ultimii zece ani și o creștere de 3,6% a indicelui dolarului, cea mai puternică din 2018.
Acest lucru a fost determinat în principal de investitorii care au pariat pe Statele Unite să conducă redresarea globală și să forțeze Rezerva Federală SUA să crească ratele mai devreme decât se aștepta.

Anunțurile Fed de la reuniunea sa din martie urmează să vină miercuri, deși nu vor aborda cele mai recente surprize de date.

Piețele Fondurilor Fed sunt într-o creștere completă a ratei până la sfârșitul anului 2022, în timp ce piețele eurodolare au termenul până în decembrie.

„Ceea ce trebuie testat este modul în care Fed își întărește și asigură politica flexibilă a țintei inflației medii”, a declarat Vishnu Varathan, economist-șef la Mizuho Bank din Singapore.

„Ultimele săptămâni de mișcare ale dolarului reflectă piețele care merg înainte, în ciuda celor spuse de Fed”, a adăugat el.

Oscilația peste noapte a dolarului a ajutat la creșterea prețurilor petrolului, iar contractele futures asupra brutului Brent au crescut cu 1,2% până la 62,91 dolari pe baril, în timp ce brutul american a urcat cu aceeași marjă până la 59,35 dolari pe baril. Aurul a atins 0,3% la 1.733 dolari pe uncie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata