Acțiunile câștigă după datele imediate ale locurilor de muncă din SUA, obligațiunile ”miros” problemele Fed

Prețurile la nivel mondial ale acțiunilor au crescut luni la un nivel mediu de 1 1/2 luni, după ce datele au arătat o creștere a ocupării forței de muncă în SUA, în timp ce obligațiunile americane au fost supuse unor îngrijorări, rezerva federală ar putea crește ratele dobânzilor mai devreme decât a indicat.
Futures-urile americane S & P500 s-au tranzacționat cu 0,3% în creștere, menținându-și majoritatea câștigurilor obținute în timpul unei sesiuni trunchiate vineri, deși futures-urile Nasdaq cu tehnologie grea au rămas în urmă, tranzacționându-se aproape plat.

În Asia, Nikkei din Japonia a crescut cu 0,8%, în timp ce, cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut ușor, China fiind închisă pentru ziua Tomb-Sweeping și Australia luni, de Paște.

Indicele mondial MSCI din întreaga țară a fost aproape plat, dar s-a apropiat de cel mai înalt nivel de la sfârșitul lunii februarie și la vederea unui nivel record înregistrat în luna respectivă, deși comerțul rămâne lent, cu o mare parte din Europa în vacanță.

Departamentul muncii din SUA a declarat vineri că salariile non-agricole au crescut cu 916.000 de locuri de muncă luna trecută, cel mai mare câștig din august trecut.

Aceasta a fost cu mult peste prognozele medii ale economiștilor de 647.000 și a fost mai aproape de numărul șoptit al piețelor, de un milion. Datele pentru februarie au fost, de asemenea, revizuite mai mari pentru a arăta 468.000 de locuri de muncă create în loc de cele 379.000 raportate anterior.

„Vor fi îmbunătățiri suplimentare în luna aprilie, deoarece restaurantele au început să se redeschidă. Oamenii s-au așteptat ca normalizarea economică să aibă loc mai devreme sau mai târziu, dar ritmul pare să se accelereze ”, a spus Koichi Fujishiro, economist senior la Dai-ichi Life Research.
Deși ocuparea forței de muncă rămâne cu 8,4 milioane de locuri de muncă sub vârful său în februarie 2020, o recuperare accelerată a ridicat speranța că toate locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei ar putea fi recuperate până la sfârșitul anului viitor.

La rândul său, perspectiva revenirii la un loc de muncă complet ridică întrebări cu privire la faptul dacă Fed își poate menține promisiunea că va menține ratele dobânzii până în 2023.

Piețele au îndoieli puternice, cu contracte futures pe fondurile Fed cu prețuri complete într-o creștere a ratei până la sfârșitul anului viitor.

Mulți jucători de pe piață se așteaptă, de asemenea, ca Fed să analizeze reducerea cumpărării de obligațiuni în acest an, chiar dacă oficialii Fed au spus că nu au discutat încă problema.

„Va deveni imposibil ca Fed să evite să discute despre reduceri până în toamnă”, a declarat Kozo Koide, economist-șef la Asset Management One, menționând că planul de cheltuieli pentru infrastructură al președintelui SUA Joe Biden este probabil să fie adoptat până atunci.

Randamentul Trezoreriei SUA pe doi ani a crescut la 0,186%, aproape de vârful său de opt luni de 0,194% atins la sfârșitul lunii februarie.

Randamentele la obligațiunile mai vechi au crescut, de asemenea, cu note pe 10 ani, la 1,725% în Asia, prelungind creșterea care a început vineri după raportul de locuri de muncă.

Datele puternice privind locurile de muncă au contribuit la fundamentarea dolarului.

Dolarul s-a tranzacționat la 110,65 yeni, nu departe de vârful de 110,97 miercuri, de un an. Euro s-a ridicat la 1,1752 dolari.

Aurul a scăzut cu 0,4%, până la 1.724,70 dolari.

În activele criptografice, eterul a scăzut cu 1,7% la 2.040,21 USD de la vârful record de vineri de 2.144,99 USD. Bitcoin a scăzut cu 0,9%, până la 57.704 dolari.

Prețurile petrolului au scăzut, comparând câștigurile puternice realizate în sesiunea anterioară, care a fost determinată de decizia OPEC + de a ușura treptat unele dintre reducerile sale de producție între mai și iulie.

„Deși piața a crescut inițial la știri, la urma urmei va fi o creștere a producției”, a spus Tatsufumi Okoshi, analist senior de mărfuri la Nomura.

Decizia a venit după ce noua administrație americană a solicitat Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial de petrol, să mențină energia la prețuri accesibile consumatorilor.

Firmele energetice din SUA au adăugat, de asemenea, cel mai mare număr de platforme petroliere într-o săptămână din ianuarie 2020, deoarece prețurile mai ridicate ale petrolului în ultimele luni au determinat forajele să revină la sondă.

Contractele futures din SUA au scăzut cu 1,4%, până la 60,62 dolari pe baril, în timp ce Brent a scăzut cu 1,4%, până la 63,95 dolari.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata