Acțiunile din Asia au fost ezitante din cauza datelor mixte din China, răspândirea virală

Piețele asiatice ale acțiunilor s-au transformat luni, în timp ce vânzările cu amănuntul chineze au ratat așteptările, iar Singapore a decis închiderea școlilor pentru a combate un focar de coronavirus, în timp ce mai multe dovezi ale presiunilor inflației globale au ajutat aurul la un vârf de trei luni.

Vânzările cu amănuntul din China au crescut cu 17,7% în luna aprilie față de un an, în lipsa previziunilor pentru un salt de 24,9%, în timp ce producția industrială a egalat așteptările cu o creștere de 9,8%.

„Activitatea industrială rămâne robustă, susținută de o cerere externă puternică pentru bunuri chinezești, pe măsură ce vaccinările se accelerează în țările dezvoltate”, a declarat economistul CommSec Ryan Felsman.

„Dar întreruperile continue ale lanțului de aprovizionare la nivel mondial – inclusiv o penurie de semiconductori – și creșterea prețurilor la mărfuri au afectat o anumită dinamică, pe măsură ce costurile de producție cresc.”

Răspândirea coronavirusului a fost, de asemenea, un obstacol în Singapore pentru închiderea majorității școlilor începând cu ziua de miercuri, după ce a raportat cel mai mare număr de infecții locale din ultimele luni. 

Guvernul Taiwanului a trebuit, luni, să-i liniștească pe investitori că va stabiliza piețele de acțiuni și de schimb valutar, dacă ar fi nevoie, pe fondul unei creșteri a cazurilor COVID-19. Cu toate acestea, stocurile de acolo au scăzut cu încă 3,6%.

Cel mai amplu indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăpat de ambele părți ale scăderilor, chiar deasupra unei lovituri minime de patru luni, săptămâna trecută.

Cip-urile chinezești s-au dovedit mai rezistente, cu un câștig de 1,8%.
Japonezul Nikkei a pierdut 0,8%, atingând și cel mai scăzut nivel de la începutul lunii ianuarie. Datele sugerează că inflația a fost un fenomen global, iar prețurile angro din Japonia au crescut în aprilie, în timp ce creșterea costurilor energiei și mărfurilor a scăzut în marjele companiilor.

S&P 500 futures și Nasdaq futures au scăzut cu 0,1%, după raliul de vineri. EUROSTOXX 50 futures a adăugat 0,3%, în timp ce futures-ul FTSE a fost puțin modificat.

Calendarul de date din SUA este ușor în această săptămână, concentrându-se pe minutele ultimei reuniuni politice a Rezervei Federale pentru orice indiciu, atunci când oficialii de acolo ar putea începe să vorbească despre reduceri.

Până în prezent, majoritatea membrilor Fed au fost înțelepți în ceea ce privește politica, susținând că o creștere a inflației a fost tranzitorie, deși exista riscul ca aceasta să se reducă la așteptări.

Sondajul efectuat de consumatorii de la Universitatea din Michigan săptămâna trecută a arătat cea mai mare rată a inflației așteptată la un an, precum și cea mai mare rată a inflației pe termen lung din ultimul deceniu.

Economistul american BofA, Michelle Meyer, vede presiuni de preț supradimensionate din cauza lipsei de bunuri și a revenirilor în călătorii.

„Raporturile de stocuri-vânzări sunt la niveluri minime istorice, un număr record de întreprinderi mici se plâng de stocuri restrânse, porturile sunt aglomerate, iar lipsa de cipuri semiconductoare și mașini noi / second hand crește prețurile”, spune Meyer.

„Ne așteptăm ca inflația mărfurilor să se diminueze până la sfârșitul anului, odată cu scăderea cererii și creșterea producției, dar salariile ar putea continua să crească”, a adăugat ea.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata