Acțiunile europene au atins maximele, pe măsură ce piețele sunt optimiste privind perspectivele de redresare

Acțiunile mondiale s-au tranzacționat aproape la niveluri record luni, întrucât piețele erau, în general, optimiste în ceea ce privește perspectivele unei redresări economice globale de la COVID-19, înainte de o săptămână aglomerată pentru câștiguri.

STOXX 600 din Europa a atins un nivel record și a crescut cu 0,2%. Acțiunile asiatice au atins maximele de o lună, peste noapte.

Indicele de capital mondial MSCI, care urmărește acțiunile în 49 de țări, a fost plat în ziua respectivă, fiind aproape de, dar nu depășit recordul de vineri. Principalul index european MSCI a crescut cu 0,1%.

Matthias Scheiber, șef global de gestionare a portofoliului la Wells Fargo Asset Management, a menționat ratele scăzute ale dobânzii, lansarea vaccinurilor COVID-19 și pachetul de stimulare fiscală în Statele Unite ca motive pentru poziția sa optimistă pe acțiuni.

„Riscul scade, volatilitatea scade … vedem redeschiderea lentă a economiilor globale, lansarea vaccinului și recuperarea uriașă a cererii, astfel încât din această perspectivă ar trebui să fie pozitiv pentru creșterea economică.”

„Am avut un raliu puternic în stocurile ciclice și valorice de la începutul acestui an – am dori să vedem confirmarea câștigurilor.”

Câștigurile de la IBM și Coca-Cola sunt datorate mai târziu în sesiune. Netflix relatează marți. Mai târziu în săptămână, American Airlines și Southwest vor fi primele cicluri majore post-COVID care vor afișa rezultate.

Ședința Băncii Centrale Europene de joi va fi, de asemenea, în centrul săptămânii. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că economia zonei euro este încă în picioare pe „cele două cârje” ale stimulilor monetari și fiscali și acestea nu pot fi înlăturate până nu se recuperează complet.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au fost mai mici, cu randamentul german pe 10 ani de referință în scădere cu un punct de bază la -0,27%.

Randamentul de referință al Trezoreriei SUA, care a scăzut până la 1,528% joi, a fost de 1,5606%.

Economia SUA urmează să decoleze anul acesta, pe măsură ce mai mulți americani primesc vaccinări COVID-19 și se simt confortabil angajându-se într-o gamă mai largă de activități, dar orice creștere însoțitoare a inflației este probabil temporară, a declarat vineri cel mai nou membru al consiliului de administrație al Rezervei Federale.

Pe piețele valutare, indicele dolarului a scăzut cu 0,4%, la cele mai scăzute niveluri din mai mult de o lună, la 91,259, după ce s-a slăbit de la ultimul său vârf de 93,439 la sfârșitul lunii martie.
Dolarul-yen a scăzut, de asemenea, cu 0,5%, schimbându-și mâinile la 108.250.

Euro a crescut cu 0,3% față de dolar, la 1,20165 dolari.

„Am evidențiat în ultimele două luni că USD ar putea atinge fundul, spre deosebire de consens, și am crezut că aceasta ar fi o problemă tactică pentru EM și pentru anumite tranzacții cu mărfuri”, a scris șeful strategiei de echitate globale și europene a JP Morgan, Mislav Matejka, într-o notă adresată clienților. „Credem că riscul unui USD mai ferm, prin creșterea diferenței dobânzii SUA-Europa, nu este terminat.”

Matejka a mai spus că, deși există potențialul tehnic pentru o corecție a acțiunilor, el nu va reduce expunerea la acțiuni pe orizontul de șase până la nouă luni.

„Credem că este mai probabil să ne ridicăm obiectivele de la sfârșitul anului, decât să le reducem, pe măsură ce trecem prin vară”, a spus el.

La fel, Matthias Scheiber, de la Wells Fargo Asset Management, a declarat: „Credem că suntem în acest moment în mediul „cumpărați scufundarea”, dat fiind că atât politica fiscală, cât și cea monetară sunt de sprijin, așa că dacă am vedea o corecție … probabil că vom crește capitalul propriu.”

Bitcoin a crescut cu aproape 2%, în jur de 57.400 de dolari, pierderi din îngrijire medicală începând de duminică, când a scăzut cu până la 14% până la 51.541 de dolari.

Prețurile petrolului au scăzut, deoarece creșterea infecțiilor cu COVID-19 în India a determinat îngrijorarea, deoarece măsurile mai puternice de reducere a pandemiei ar afecta activitatea economică.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata