Acțiunile europene scad după frenezia tranzacționării cu amănuntul

20

Acțiunile europene au scăzut cu mai mult de 1% vineri, urmărind scăderile de pe piețele de capital din Asia și SUA, cu precădere în jurul unei frenezii de tranzacționare cu amănuntul care a cuprins Wall Street săptămâna aceasta.

Indicele de referință STOXX 600 a scăzut cu 1,6% la începutul tranzacționării, la sfârșitul săptămânii, cu cel mai grav declin de la sfârșitul lunii octombrie.

Blue-chip-ul FTSE 100 din Londra a scăzut cu 1,7%, iar DAX-ul german a scăzut cu 1,6%, în timp ce pe Wall Street, futures-urile S&P 500 și Nasdaq 100 au scăzut mai mult de 1% fiecare.

Piața bursieră din SUA, deja supraevaluată după un raliu condus de stimuli anul trecut, a fost zguduită săptămâna aceasta de câștiguri accentuate în acțiuni puternic scurtate, inclusiv Gamestop și AMC Entertainment.

Îngrijorările legate de potențialele daune economice cauzate de o nouă tulpină a coronavirusului în Europa au afectat sentimentul în ultimele zile.

„Amânăm puțin povestea de redresare din cauza măsurilor de blocare și a provocărilor pentru creșterea europeană”, a declarat Joseph Little, strateg șef global la HSBC Global Asset Management, Londra.

„Sunt încă optimist cu privire la părțile din Europa care au rămas destul de rău, economic și pe piețe. Ar putea începe să funcționeze pe măsură ce recuperarea ciclică devine mai importantă. ”

Cu toate acestea, stocurile legate de economie ale băncilor, asigurătorilor, minerilor și companiilor de petrol și gaze au fost printre cele mai afectate săptămâna aceasta, deoarece datele economice au indicat o economie europeană bâlbâită din cauza restricțiilor mai stricte.

Într-o zi încărcată pentru câștiguri, suedezul Ericsson a crescut cu 7,0% după ce a raportat câștigurile de bază din trimestrul al patrulea înaintea estimărilor pieței, în urma vânzărilor puternice de echipamente 5G.

Retailerul suedez de modă H&M a scăzut cu 4.0% după ce profiturile sale au scăzut pe tot parcursul anului până în noiembrie și a avertizat că pandemia o va afecta puternic în trimestrul actual.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online