Acțiunile europene sunt în scădere

Bursele europene au scăzut, cântărite de o scădere a minerilor grei după ce prețurile mărfurilor au căzut, în timp ce o creștere rapidă a inflației americane a ținut la distanță sentimentul de risc.
Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 0,1%, după ce a scăzut cu 1,7% mai devreme în sesiune, îndepărtându-se mai mult de un maxim istoric.

Resursele de bază au scăzut cu 3,0%, conducând la scăderi în sectoarele europene, în timp ce petrolul și gazul au scăzut cu 1,4%. Sectoarele s-au numarat printre liderii de piata recenti in urma unei cresteri a preturilor la marfuri.

De asemenea, producătorii de automobile au scăzut cu 0,9%, în timp ce denumirile defensive precum utilitățile, asistența medicală și telecomunicațiile au crescut.

Citirile inflației din SUA pentru luna aprilie au indicat o creștere constantă, provocând îngrijorarea că Rezerva Federală va crește ratele dobânzii mai devreme decât se aștepta. Cu toate acestea, Wall Street a recuperat terenul pierdut pe măsură ce stocurile de tehnologie au revenit după deschidere.

„La un moment dat, piețele europene au scăzut puternic … îngrijorările legate de inflație au influențat din nou sentimentul, cu toate acestea, aceste minime s-au dovedit a fi de scurtă durată, restul zilei petrecându-se în vrac, toate pierderile înapoi”, a declarat Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets din Londra.

„Într-un mediu extrem de nestatornic, piețele continuă să se lupte cu dilema cu privire la faptul dacă actualul episod de creștere a inflației este de natură tranzitorie”

Acțiunile europene s-au ridicat la maximele istorice în această lună, cu STOXX 600 în creștere cu aproape 9,5% în acest an, deoarece perspectivele de redresare economică și câștigurile puternice au atras cumpărătorii de acțiuni.

Brandul britanic de lux Burberry a scăzut cu 4,2% la raportarea unei scăderi a vânzărilor anuale cu 10%, fiind afectat de pandemia COVID-19.
Cel mai mare furnizor de servicii de bandă largă și telefonie mobilă din Marea Britanie, BT Group, a scăzut cu 5,9%, deoarece a raportat o scădere de 7% a veniturilor și o scădere de 6% a veniturilor ajustate pentru întregul an.

Într-un alt debut dezamăgitor la bursa din Londra, acțiunile companiei canadiene de cipuri, Alphawave, au scăzut cu până la 21%.

Compania britanică de inginerie Rolls-Royce a scăzut cu aproape 6%, întrucât s-a menținut la îndrumarea sa de a transforma pozitiv fluxul de numerar liber, la un moment dat, în a doua jumătate a anului 2021.

Piețele din Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia și Elveția au fost închise pentru sărbători legale.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata