Acțiunile globale se luptă, pe măsură ce randamentele obligațiunilor americane urcă

Acțiunile globale s-au clătinat miercuri, în timp ce dolarul refugiu s-a menținut aproape la maximele de cinci luni, în timp ce randamentele Trezoreriei și-au reluat marșul ascendent înainte ca președintele american Joe Biden să anunțe un plan de miliarde de dolari pentru reconstrucția infrastructurii americane.
Creșterea neîncetată a randamentelor obligațiunilor din SUA, cu randamente pe 10 ani în curs pentru cea mai mare creștere trimestrială de la al patrulea trimestru al anului 2016, a influențat sentimentul, chiar dacă datele chineze au sugerat o recuperare economică globală solidă.

Indicele regional european STOXX 600 a crescut cu 0,2%, în curs pentru a doua lună consecutivă de câștiguri. FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 0,1%, deoarece acțiunile companiei de livrare a alimentelor online Deliveroo au scăzut cu până la 30% în prima lor zi de tranzacționare.

Economia Marii Britanii a crescut mai mult decât era de așteptat, 1,3%, în ultimul trimestru al anului trecut, dar a scăzut în continuare cel mai mult, în mai mult de trei secole, în 2020.
E-mini futures pentru S&P 500 ESc1 au fost cu o nuanță mai mare.

Unele bănci globale se confruntă cu pierderi de miliarde de dolari, după ce firma de investiții din SUA, Archegos Capital Management, a pierdut apelurile de marjă, punând investitorii la îndoială despre cine ar mai putea fi expus.

Dar o mare parte a trimestrului s-a concentrat asupra creșterii randamentelor obligațiunilor, făcând ca evaluările acțiunilor să pară mari, în special pentru companiile tehnologice majore care au suportat greul vânzării.
Miercuri, randamentele Trezoreriei pe 10 ani au crescut până la 1,746% față de 1,708% de marți și au fost ultimele la 1,723%.

Obligațiunile din zona euro s-au calmat, dar randamentul Germaniei pe 10 ani a fost stabilit pentru cel mai mare salt trimestrial, de la al patrulea trimestru al anului 2019.

Investitorii așteptau cu nerăbdare călătoria lui Biden la Pittsburgh de miercuri, unde se așteaptă să promoveze un plan „Build Back Better”. Prețul său ar putea fi de până la 4 trilioane de dolari pentru a plăti drumurile și podurile convenționale, abordând în același timp problemele legate de schimbările climatice și politica internă, precum egalitatea veniturilor.

„Planurile așa cum au fost anunțate au o călătorie lungă pentru a ajunge la Congres și, prin urmare, rezultatul final este probabil să fie la nouă luni sau mai mult și ar putea arăta foarte diferit într-adevăr, odată ce a trecut prin acele lupte politice de pe deal”, a declarat James Athey, director de investiții la Aberdeen Standard Investments. „Dacă investitorii cântăresc riscurile în mod adecvat, pe termen scurt nu ar trebui să existe un impact semnificativ asupra piețelor.”

Indicele All Country World MSCI, care urmărește acțiunile din 49 de țări, sa tranzacționat cu 0,1% mai mic.

Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu 0,3%, prima sa pierdere lunară în ultimele cinci luni.

Sentimentul în Asia a rămas neîntrerupt, în ciuda datelor care arată că activitatea din fabrică a Chinei s-a extins mai repede decât se aștepta în martie. Serviciile chineze au crescut și ele.

Indicele blue-chip al Chinei s-a scufundat cu 0,9%, iar cel japonez Nikkei a scăzut cu 0,9%, deoarece investitorii au vândut acțiuni financiare pe fondul incertitudinii tot mai mari cu privire la consecințele din apelurile de marjă care au doborât Archegos Capital.

Pe piețele valutare, monedele au fost mai mici față de dolarul SUA. Dolarul a atins un maxim de un an de 110,48 față de yen, în timp ce investitorii au pariat că stimulul fiscal și vaccinările agresive ar stimula redresarea economică a SUA.

Dolarul este pe drumul cel bun pentru o a treia creștere lunară consecutivă față de yen și cea mai mare creștere de la sfârșitul anului 2016.

Indicele dolarului s-a menținut peste 93, după ce marți a crescut până la 93.357. Acesta a urcat de la aproape 90 la începutul lunii martie, pe parcursul celei mai bune luni din 2016.

În materiile prime, țițeiul Brent a crescut cu 0,5%, până la 64,47 dolari pe baril. Țițeiul american a adăugat 0,6% la 64,53 dolari baril.

Prețurile aurului au scăzut la 1.684,40 uncie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata