Acțiunile la bursa globală sunt aproape de record, după ce s-au diminuat temerile inflației din SUA, ridicând Wall Street

Acțiunile globale s-au menținut vineri aproape de maxime record, pe măsură ce temerile privind inflația în scădere din Statele Unite au scăzut randamentele obligațiunilor și au ridicat Wall Street, deși blândețea acțiunilor chineze a limitat câștigurile în Asia.
Cea mai largă gamă de acțiuni mondiale a MSCI a atins un record la începutul sesiunii asiatice și a rămas aproape net.

Topixul japonez a câștigat 0,6%, iar acțiunile australiene s-au situat aproape de un vârf de peste un an, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a atins cel mai înalt nivel al zilei de la mijlocul lunii februarie.

Acțiunile chineze au reprezentat o valoare anterioară, CSI 300 alunecând cu 1,5%, coborând indicele MSCI din Asia cu 0,6%, întrucât datele solide ale inflației interne au ridicat îngrijorarea cu privire la înăsprirea politicilor.

Randamentele de referință ale Trezoreriei pe 10 ani s-au menținut aproape de joi de două săptămâni, aproape de 1,6%, ceea ce a ridicat acțiunile tehnologice americane și a propulsat S&P 500 la un nivel record.

Randamentele au crescut la cel mai mare nivel din ianuarie anul trecut, la 1,776% la sfârșitul lunii martie, întrucât un șir de date economice puternice din SUA a stârnit temerile unei creșteri a inflației care ar putea obliga Rezerva Federală să crească ratele dobânzii mai devreme decât au făcut-o până acum factorii de decizie politică.

Cu toate acestea, o creștere neașteptată a numărului de americani care depun cereri noi pentru ajutoare de șomaj, coroborată cu reiterația de joi a președintelui Fed, Jerome Powell, că inflația nu este o îngrijorare, a ajutat la calmarea acestor emoții.

„Piețele par să fi primit o anumită calmitate că ar fi putut exagera preocupările legate de inflație și, prin urmare, de creșterea ratelor dobânzilor”, a spus Michael McCarthy, strateg șef de piață la CMC Markets.

„În acest moment, nu există nicio îndoială că sentimentul este extrem de pozitiv și nu voi sta în calea acestui tren”.

Powell a semnalat la un eveniment al Fondului Monetar Internațional că banca centrală nu vrea nici pe departe să reducă sprijinul pentru economia SUA, spunând că, deși redeschiderea economică ar putea duce la creșterea prețurilor temporar, aceasta nu va constitui inflație.

Ajutați de retragerea randamentelor, comercianții s-au îngrămădit în acțiuni tehnologice megacap, cum ar fi Apple Inc, Microsoft Corp și Amazon.com Inc, care au fost principalii factori motori ai S&P 500.

S&P 500 a câștigat 0,42% până la un nivel record, în timp ce Nasdaq Composite a adăugat 1,03%. Futururile Emini erau în mare parte plate.

În China, datele oficiale de vineri au arătat că prețurile de la fabrică au crescut la cel mai rapid ritm anual din luna iulie 2018, în martie, adăugând-se îngrijorărilor investitorilor că autoritățile ar putea începe o politică mai severă.

„Practic, piața consideră că există mai multe posibilități ca Banca Populară Chineză să se strângă, mai degrabă decât să se relaxeze”, a spus Masahiko Loo, un manager de portofoliu cu sediul în Tokyo la AllianceBernstein.

„Este foarte diferit de poziția Fed sau a Băncii Japoniei, unde mențin o tendință de relaxare”.

Între timp, indicele dolarului american, care urmărește dolarul față de șase rivali, s-a menținut aproape de minimul de două săptămâni de joi sub 92, cântărit de randamentele mai mici ale Trezoreriei.

Aurul spot s-a redus la aproximativ 1.750 dolari pe uncie după ce a ajuns joi la un vârf de peste o lună de 1.758,45 dolari.

Prețurile țițeiului s-au schimbat puțin pe măsură ce raliul de pe Wall Street și dolarul slab au compensat îngrijorarea cu privire la un salt mare al stocurilor de benzină din SUA.

Țițeiul american a fost în mare parte neschimbat, la 59,57 dolari pe baril, în timp ce Brent a scăzut ușor până la 63,04 dolari pe baril.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata