Acțiunile mondiale se apropie de recorduri, pe măsură ce datele din China și SUA speră la recuperarea globală

Stocurile globale s-au situat aproape de recorduri vineri, după ce datele economice puternice din SUA și China au consolidat așteptările unei recuperări solide la nivel global din criza provocată de coronavirus.

Se așteaptă ca acțiunile europene să crească mai mult, cu contractele futures Euro Stoxx în creștere cu 0,1%, iar contractele futures britanice FTSE ușor mai mari.

Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a crescut cu 0,25%, iar acțiunile din Shanghai au adăugat 0,6%. Japonezul Nikkei a crescut cu 0,1%.

Cea mai largă gamă de acțiuni mondiale MSCI a crescut cu 0,05% în urma comerțului asiatic târziu, rămânând chiar sub vârful record de joi.

„Piețele anticipează normalizarea economică, deoarece vaccinurile vor circula. Prețurile acțiunilor vor crește treptat, în timp ce se uită la câștigurile viitoare”, a declarat Tomo Kinoshita, strateg de piață global la Invesco Asset Management din Tokyo.

Piețele din Asia au fost în mare parte stabile, după ce China a raportat o creștere record de 18,3% în primul trimestru, deși valorile au scăzut ușor așteptările, în timp ce vânzările cu amănuntul au revenit puternic luna trecută.

Datele nu au schimbat prea mult opinia că expansiunea sa rapidă se așteaptă să se modereze mai târziu în acest an, în timp ce guvernul își îndreaptă atenția asupra reducerii riscurilor financiare în supraîncălzirea unor părți ale economiei.
„Autoritățile de reglementare ar putea depune eforturi suplimentare pentru a răci piața imobiliară și pentru a controla efectul de levier intern. Disciplina fiscală ar putea fi, de asemenea, consolidată, ceea ce va duce la decelerarea finanțării administrației locale și a investițiilor în infrastructură”, a declarat Chaoping Zhu, strateg de piață global la JP Morgan Asset Management din Shanghai .

Datele din SUA peste noapte au fost, de asemenea, optimiste, vânzările cu amănuntul revenind cu 9,8% în martie, ducând nivelul vânzărilor cu 17,1% peste nivelul său pre-pandemic, la un nivel record.

Perspectivele economice înfloritoare au fost subliniate de alte date, inclusiv cererile pentru prima dată pentru prestații de șomaj care au scăzut săptămâna trecută la cel mai mic nivel din martie 2020.

„Recuperarea SUA pare foarte puternică. Și acum, când restaurantele și hotelurile, ambele care necesită multă forță de muncă, se redeschid, am putea vedea câștiguri accentuate din salarii în luna următoare”, a declarat Koichi Fujishiro, economist senior la Dai-ichi Life Research.

În ciuda datelor puternice, randamentele obligațiunilor americane au scăzut, parțial determinate de achizițiile japoneze, deoarece au început un nou an financiar luna aceasta.

Randamentul la 10 ani al Trezoreriei SUA a scăzut la 1,529%, cel mai scăzut timp de cinci săptămâni, joi și s-a ridicat la 1,578%, în scădere cu maximul de 1477 de luni de 1,776% stabilit la sfârșitul lunii martie.

„Piața a prețat deja pe deplin într-o redresare economică a SUA pe termen scurt. Și dacă Rezerva Federală va menține ratele dobânzii în așteptare în următorii doi-trei ani, fără îndoială, transportul obligațiunilor americane ar fi foarte atractiv în comparație cu japonezii sau obligațiuni din zona euro „, a declarat Chotaro Morita, strateg șef cu venituri fixe la SMBC Nikko Securities.

Scăderea randamentelor obligațiunilor pe termen lung a beneficiat acțiunilor, în special acțiunilor tehnologice, având în vedere ideea că evaluările lor scumpe din punct de vedere istoric pot fi justificate, deoarece investitorii nu ar avea de ales decât să cumpere acțiuni pentru a compensa randamentele scăzute din obligațiuni.

Pe Wall Street, S&P 500 a avansat cu 1,11%, în timp ce tehnologia grea Nasdaq Composite a adăugat 1,31%, apropiindu-se de vârful record înregistrat în februarie.

Pe piața valutară, randamentele mai scăzute din SUA au fost un obstacol asupra dolarului american.

Euro s-a ridicat la 1,1951 dolari, după ce a atins maximul de șase săptămâni, 1,19935 dolari peste noapte, în timp ce moneda SUA a scăzut la minimul de trei săptămâni de 108,61 yeni și a tranzacționat ultima dată la 108,89.

Aurul a atins, de asemenea, maximul de șapte săptămâni, de 1.769 dolari pe uncie, iar ultimul a ajuns la 1.765,50 dolari.

Prețurile petrolului au atins maximele de o lună la prognozele mai mari ale cererii din partea Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și OPEC, pe lângă datele pozitive din SUA și China.

La termen, Brent a câștigat 0,6%, la 67,37 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a crescut cu 0,55% până la 63,81 pe baril, ambele pe parcurs pentru primele câștiguri săptămânale substanțiale din șase.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata