Acțiunile mondiale se recuperează, cazurile COVID-19 cresc

Acțiunile globale s-au retras marți de la maximele record, pe măsură ce randamentele ridicate ale obligațiunilor suverane și creșterea cazurilor globale de COVID-19 i-au făcut pe investitori să pună la îndoială evaluări ridicate ale capitalurilor proprii.

Cu randamentele obligațiunilor la niveluri ridicate, dolarul SUA a rămas sub presiune, atingând cel mai scăzut nivel în aproape șapte săptămâni în timpul sesiunii asiatice.

STOXX 600 din Europa a fost cu 0,6% mai slabă, cu indicii majori la Frankfurt, Paris și Londra, negativi.

Aceasta a urmat unei evoluții mixte pe piețele de capital asiatice, deoarece cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a adăugat 0,2%, aproape de cel mai înalt nivel din martie. Dar japonezul Nikkei a scăzut cu 2% din cauza îngrijorărilor că posibila reintroducere a măsurilor de urgență COVID-19 în cele mai mari orașe ale țării ar încetini redresarea economică.
India a raportat 1.761 de decese cauzate de COVID-19 peste noapte, numărul său zilnic cel mai mare, cu părți mari ale țării acum blocate, în timp ce țara se luptă cu un al doilea val.

„Piețele se luptă să afle în ce direcție se află următoarea mișcare majoră”, a declarat James Athey, director de investiții la Aberdeen Standard Investments.

„Reacția la datele SUA foarte puternice din ultimele zile va fi dezamăgită serios de obligațiunile pe care le are, ceea ce sugerează că veștile bune sunt foarte mari în preț. Împotriva acestui fapt, avem în continuare preocupări legate de vaccinuri, un virus care se răspândește rapid și potențiale creșteri ale impozitelor, care încă au să fie pe deplin recunoscute și absorbite. ”

Indicele de capital mondial MSCI, care urmărește acțiunile în 49 de țări, a fost cu 0,1% mai slab, alunecând mai mult de la nivelurile record înregistrate luni.
E-mini futures pentru S&P 500 a crescut cu 0,2%, indicând o redresare a capitalurilor proprii în Statele Unite după ce luni indicii majori de pe Wall Street s-au retras de pe săptămâna listelor de hituri record, târâți de acțiunile Tesla Inc.

Randamentul la bancnotele de referință la 10 ani a Trezoreriei a crescut la 1,6227%, în creștere față de SUA de 1,599%, și la niveluri similare atinse joi, dar sub vârfurile lor din martie.

Cele mai recente date din Statele Unite au indicat o recuperare robustă după pandemie. Construcțiile de locuințe din SUA au atins un nivel maxim de aproape 15 ani în martie, au arătat date vineri.

Randamentele obligațiunilor din zona euro și-au extins câștigurile, însă tranzacționarea a fost relativ limitată pe măsură ce accentul se îndreaptă spre reuniunea Băncii Centrale Europene de joi, prin care investitorii speră să se ofere mai multă claritate cu privire la planurile de stimulare pentru bloc.

Randamentul Germaniei pe 10 ani a crescut peste vârful de luni până la un nou maxim de la începutul lunii februarie la -0.215% la deschiderea sesiunii, înainte de a scădea sub acest nivel.

Pe piețele valutare, dolarul și-a continuat scăderea recentă. Indicele dolarului a scăzut cu 0,1% la 90,952, atingând un minim de 90,877 în timpul tranzacționării din Asia.

Euro a crescut cu 0,3%, la 1,2065 dolari, cea mai mare din ultimele șapte săptămâni.

Aussie-ul favorabil riscului a crescut cu până la 0,6% față de dolarul verde, pentru a atinge maximul de o lună, parțial din cauza remarcilor optimiste ale băncii centrale australiene.

„În opinia noastră, dolarul poate rămâne greu săptămâna aceasta, deoarece accentul se schimbă de la performanțele economice ale SUA la îmbunătățirea perspectivelor economice globale mai larg”, au scris analiștii de la CBA într-o notă de cercetare.

Dolarul slab a contribuit la creșterea prețurilor materiilor prime.

Amestecul de petrol brut și Brent au câștigat mai mult de 1%, primul cu 64,04 dolari baril, iar cel din urmă cu 67,90 dolari baril. Cuprul londonez s-a tranzacționat la cel mai înalt nivel din august 2011.

Aurul spot a crescut cu 0,1%, până la 1.769 dolari pe uncie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata