Bursele globale fac o pauză, aurul atinge maximul de 3 luni din cauza inflației

Acțiunile globale au lovit butonul de pauză, iar aurul a atins scurt maximul de trei luni, deoarece cazurile COVID-19 în creștere în țările asiatice și presiunile inflaționale au temperat cererea pentru active mai riscante.

Piețele s-au înrăutățit în ultimele săptămâni, din moment ce aprovizionarea rapidă a stimulilor băncii centrale și creșterea prețurilor în Statele Unite și alte țări alimentează îngrijorările pe care unele economii le-ar putea supraîncălzi, cerând factorilor de decizie politici să atingă frâna.

Indicele MSCI World, un ecartament larg al piețelor de acțiuni la nivel global, a fost plat în comerțul european, deși mai puțin de 2% față de un record record recent. Aceasta a urmat cea mai bună zi din februarie vineri, după o săptămână timpurie de vânzare determinată de inflație.

Cu toate acestea, futures-urile S&P 500 și Nasdaq au indicat o deschidere mai mică pentru Wall Street, în scădere cu 0,4%.
„Ceea ce fac piețele este să spere la cele mai bune și să se pregătească pentru cele mai rele”, a spus Fahad Kamal, directorul de investiții al Kleinwort Hambros, deși a adăugat că a simțit că presiunile inflaționiste se vor risipi.

Acțiunile beneficiază, de asemenea, de TINA- factorul „Nu există alternativă”, a spus el.

„Evaluările bursiere nu dau semnal verde, dar întrebarea este: în comparație cu ce? Dacă cumpărați obligațiuni, este aproape garantat că veți pierde bani. Deci piața este mai tolerantă la evaluări mai mari decât ar fi în mod normal.”

Îndrumările de peste noapte din Asia au fost mixte, cu cel mai mare indice MSCI de acțiuni Asia-Pacific în afara Japoniei, Japonia Nikkei a scăzut cu 0,9% și blue cipurile chinezești au crescut cu 1,5%.
Prețurile cu ridicata în aprilie din Japonia, cea de-a treia cea mai mare economie din lume, au crescut cu cel mai rapid ritm în ultimii șase ani și jumătate, în timp ce creșterea costurilor energiei și mărfurilor a scăzut în marjele companiilor, deși inflația prețurilor de consum rămâne redusă.

În China, vânzările cu amănuntul au crescut cu 17,7% în aprilie față de un an mai devreme, deși au scăzut înaintea previziunilor pentru un salt de 24,9%, în timp ce producția industrială a egalat așteptările cu o creștere de 9,8%.
Răspândirea coronavirusului a fost, de asemenea, un obstacol, Singapore raportând cel mai mare număr de infecții locale în ultimele luni, iar Taiwanul a înregistrat o creștere a cazurilor.
Cu calendarul de date al SUA rezolvat săptămâna aceasta, toate privirile vor fi îndreptate asupra procesului verbal al ultimei reuniuni de politică a Rezervei Federale pentru indicii despre orice înăsprire a politicii monetare.

Până în prezent, Fed a susținut că, creșterea inflației este tranzitorie, totuși sondajul efectuat săptămâna trecută de consumatorii de la Universitatea din Michigan a arătat cea mai mare inflație pe termen lung din ultimul deceniu.

„Credem că inflația a atins un punct important de inflexiune și ne așteptăm să fie structural mai mare decât în ​​ultimul ciclu, dar nu atât de mare încât să creeze perturbări majore pe piețe”, a declarat Joseph Amato, directorul de investiții pentru acțiuni la Neuberger Berman .

„Acest lucru conduce opinia noastră pozitivă asupra activelor de risc și a acțiunilor.”

După ce săptămâna trecută a atins un vârf de șase săptămâni, cu puțin peste 1,70%, randamentele Trezoreriei pe 10 ani au scăzut și s-au situat în ultima perioadă în jur de 1,62%, în timp ce dolarul a scăzut cu 0,1% față de un coș de valute la 90,20.

Euro a crescut ultima dată cu 0,2%, la 1,2162 USD, după ce a urcat vineri cu 0,5%, pe măsură ce randamentele s-au relaxat.

Randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni, întrucât neliniștea din viitorul reformelor economice italiene, precum și încetinirea cumpărării obligațiunilor băncii centrale au declanșat vânzarea proaspătă.

Bitcoin a scăzut cu încă 8,5% până la cel mai scăzut nivel din februarie după ce tweet-urile lui Elon Musk au sugerat că Tesla ar fi putut să-și vândă deținerile.

Scăderea randamentelor din SUA combinată cu preocupările legate de inflație, a ajutat aurul să atingă un vârf de trei luni de 1.855 dolari pe uncie, înainte de a se retrage pentru a se tranzacționa cu 0,4% la 1.849 dolari pe uncie.

Petrolul a sărit în jurul valorii de plat, cu Brent și brutul american care au scăzut cu 0,1%, la 68,62 dolari pe baril, respectiv 65,29 dolari pe baril.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata