Câștigurile solide stimulează acțiunile europene, pe măsură ce BCE se menține pe piață

Acțiunile europene s-au îndreptat spre maxime record joi, în urma unui set de câștiguri puternice ale companiei și pe măsură ce Banca Centrală Europeană a lăsat politica neschimbată, așa cum era de așteptat.
Nestle a crescut cu aproape 3% după ce a raportat cea mai puternică creștere trimestrială a vânzărilor din ultimii 10 ani, în timp ce grupul de software SAP și grupul francez de băuturi spirtoase Pernod Ricard s-au numărat printre celelalte acțiuni care au crescut după rezultate.

Între timp, Credit Suisse a scăzut cu 2,1% după ce un succes din prăbușirea fondului de investiții american Archegos a eliminat ceea ce ar fi fost o perioadă de tranzacționare stelară, lăsându-l cu o pierdere trimestrială înainte de impozite ușor mai mică decât cea marcată, de 757 milioane de franci elvețieni.

Indicele paneuropean STOXX 600 a crescut cu 0,7%, extinzând câștigurile pentru a doua zi, după ce marile temeri cu privire la un nou val de cazuri COVID-19 au împins piețele europene în cea mai proastă zi din 2021.
În timp ce investitorii mondiali rămân nervoși în legătură cu o criză a coronavirusului reapărută în Asia și evaluări extinse în anumite părți ale acțiunilor din SUA, acțiunile europene s-au bucurat de câștiguri puternice în acest an, deoarece programele de stimulare a vaccinării COVID-19 ridică speranțele unei reveniri economice puternice.

Decizia BCE de a menține ratele neschimbate, așa cum era de așteptat, stabilește scena pentru o bătălie la ședința din 10 iunie, când factorii de decizie politică trebuie să decidă dacă încetinesc cumpărarea obligațiunilor, chiar dacă acest lucru înseamnă că, costurile împrumuturilor vor merge mai departe.

„Dacă proiecțiile mai optimiste pentru lansarea vaccinării se concretizează cu adevărat … următorul lot de proiecții ale personalului (în iunie) ar putea arăta o revizuire ascendentă a previziunilor de creștere și o confirmare a redresării economice în a doua jumătate a anului”, a declarat Carsten Brzeski, șef global de macro la ING.
Acțiunile companiilor de energie regenerabilă, cum ar fi Vestas și Siemens Gamesa, au crescut, iar Vestas a sărit cu 10% pentru cea mai bună zi dintr-o lună, după ce administrația Biden s-a angajat joi la un summit american privind clima, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din SUA la jumătate până în 2030.

Producătorul de saci Birkin Hermes a crescut cu 2,1%, deoarece o creștere puternică în Asia a determinat o creștere cu 44% a vânzărilor trimestriale.

Companiile europene vor ieși dintr-o scădere a profitului de doi ani, cu un salt record care depășește colegii americani, profiturile pentru companiile din STOXX 600 prognozând să fi crescut cu 61% în primul trimestru, conform datelor Refinitiv IBES.

Printre alți declinatori, cel mai mare contractor de apărare din Marea Britanie, BAE Systems, a pierdut 5%, întrucât s-a confruntat cu critici crescânde pentru că i-a acordat șefului său executiv încă 2 milioane de lire sterline (2,8 milioane de dolari) pentru a-l convinge să rămână.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata