După aprinderea raliului bursier din SUA, unii avertizează asupra unei piețe mai dure

Unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street prezic o pauză într-un raliu care a dus S&P 500 la înregistrări noi anul acesta, lăsând investitorii să încerce să stabilească dacă să blocheze unele dintre câștigurile uluitoare sau să rămână pe același curs.

Printre cele mai recente a fost Goldman Sachs, ai cărui analiști au afirmat miercuri că un vârf estimat în al doilea trimestru al creșterii SUA ar putea fi legat de randamente mai slabe ale acțiunilor. Morgan Stanley, la începutul acestei săptămâni, a avertizat că acțiunile se vor confrunta în curând cu vântul frontal. În această lună, Deutsche Bank a solicitat o retragere de până la 10% în S&P 500, pe măsură ce creșterea încetinește, iar BofA Global Research a susținut un obiectiv de sfârșit de an pentru indicele cu aproximativ 8% sub nivelurile actuale.

O perioadă relativ lungă, fără o scădere gravă a stocurilor, a făcut, de asemenea, unii investitori să devină neliniștiți. S&P 500 a scăzut cu cel puțin 5% la fiecare 177 de zile calendaristice, potrivit Sam Stovall, strateg șef de investiții la CFRA. Ultimul avans pe piață a durat 211 zile fără o astfel de scădere.

„Nu aș fi surprins să văd un fel de retragere fără un motiv anume, în afară de faptul că oamenii încep să creadă că poate acest lucru este un avantaj”, a spus Robert Pavlik, senior manager de portofoliu la Dakota Wealth.
Fluxul de avertismente prezintă o enigmă pentru unii investitori. În timp ce mulți ar dori să protejeze profiturile de la scăderea pandemiei de anul trecut de 85% de pe piață, retragerile din ultimul an au fost dificil de urmat și au urmat recuperări accentuate, consolidând argumentul pentru a menține și a cumpăra mai mult atunci când stocurile scad.

Citeste si:  Banca Mondială subvenționează din nou Sudanul, după eliberarea arieratelor

Cele două scăderi semnificative ale S&P din martie 2020 au înregistrat în medie o scădere de aproximativ 8%, durând 12 zile la coborâre și durând 45 de zile pentru a recâștiga terenul pierdut, potrivit Stovall. În ambele cazuri, piața a trecut la noi maxime săptămâni mai târziu, un model pe care unii l-au atribuit stimulilor monetari și fiscali fără precedent care susțin încrederea investitorilor.

„De pe piața ursului din martie anul trecut, cumpărarea scăderilor a fost frumos recompensată”, a declarat Randy Frederick, vicepreședinte de tranzacționare și instrumente derivate pentru Charles Schwab.

De la minimele Marii Crize Financiare, indicele a urcat cu 511%, în ciuda a cinci scăderi de 10% sau mai mult și a scăzut cu 34% în martie anul trecut, oferind investitorilor un alt argument pentru cumpărare și deținere.
Cu toate acestea, unii se pregătesc de potențiale turbulențe, reflectând îngrijorări care variază de la creșterea cazurilor de COVID-19 și se îngrijorează că majoritatea beneficiilor economice generate de stimulente fiscale masive au fost deja evaluate. Joi, surse au declarat că, Casa Albă va propune aproape dublarea capitalului din impozite pentru cei bogați.

Acțiunile au fost pe drumul cel bun pentru o scădere în această săptămână, dar S&P 500 este încă în creștere cu 10% în 2021.

Pe piețele de opțiuni, media mobilă de o lună a apelurilor deschise, o măsură de sentiment, este cea mai scăzută în aproximativ un an, indicând cererea de protecție împotriva scăderii stocurilor.

Datele despre opțiuni arată, de asemenea, o scădere a cererii de poziționare în creștere. Apelul de două luni al S&P, o măsură bazată pe opțiuni, a cererii de creștere a investitorilor, a scăzut brusc de la începutul lunii aprilie.
„Investitorii văd potențial în lipsa de catalizatori pentru un alt risc mai mare”, a declarat Chris Murphy, grupul Susquehanna International Group, într-o notă recentă.

Citeste si:  Bitcoin scade cu 14%

Săptămâna viitoare, investitorii vor urmări cu atenție reuniunea politicii monetare a Rezervei Federale, precum și un discurs al președintelui SUA Joe Biden în fața Congresului și câștigurile de la companii precum Apple Inc și Google-parent Alphabet Inc.

O îngrijorare este evaluarea comparativ bogată a acțiunilor, tranzacționarea S&P 500 la 22,3 ori estimările câștigurilor la termen, comparativ cu o medie istorică de 15,4 ori, potrivit Refinitiv Datastream.

„Piața este scumpă, așa că am căutat acțiuni care par să aibă încă o creștere”, a spus Peter Tuz, președintele Chase Investment Counsel din Charlottesville, Virginia.

Firma sa a vândut câteva participații în acțiuni legate de tehnologie, cum ar fi Apple și Amazon Inc, în ultimele săptămâni și a cumpărat acțiuni ale Prudential Financial, compania energetică Pioneer Natural Resources și constructorul de case Green Brick Partners.

Totuși, piața a depășit anterior proiecțiile analiștilor. Un sondaj Reuters realizat de strategii din mai 2020 a prognozat ca S&P 500 să încheie anul cu un declin marginal din acel moment. În schimb, indicele a crescut cu aproximativ 25%. Un sondaj din februarie 2019 a proiectat o creștere de 3,8% S&P 500 pentru restul acelui an, când a ajuns să crească cu aproximativ 15% mai mult.

Chiar și cu funcționarea pieței, „puteți găsi de fapt companii care nu sunt prea scumpe acum”, a declarat Scott Schermerhorn, director de investiții la Granite Investment Advisors.

Așezat în numerar, „nu vei face nimic”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner