EA arată de ce jocurile pentru mobil sunt un teren minat

578

Atunci când unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din domeniu se blochează în partea mobilă a pieței, poate spune ceva despre întreaga industrie.

Cu venituri anuale care depășesc acum 7 miliarde de dolari, Electronic Arts EA -11.99% este cel mai mare editor de jocuri de sine stătător din SUA, cu excepția Activision Blizzard. ATVI -0.52%

EA are, de asemenea, câteva jocuri capabile să genereze singure mai mult de 1 miliard de dolari pe an, inclusiv “Apex Legends”. Acest shooter în stil battle-royale a fost răspunsul EA la superproducția “Fortnite” și a avut un succes răsunător de la lansarea sa surpriză în 2019 pentru console și PC-uri. Analiștii estimează că veniturile totale ale jocului le-au depășit pe cele ale jocului “Madden NFL” pentru a deveni a doua cea mai mare proprietate a EA, alături de franciza de succes de fotbal “FIFA”, potrivit Visible Alpha.

Dar nici măcar acest lucru nu este suficient pentru a asigura succesul pe piața delicată a jocurilor mobile. EA a surprins marți investitorii cu vestea că scoate din priză versiunea mobilă a Apex, care a fost lansată de mai puțin de un an. Nu a fost o problemă de calitate; “Apex Legends Mobile” a fost numit Jocul anului 2022 atât de către

Apple și Google pentru platformele lor mobile respective. Însă, în timpul unei conferințe telefonice pentru a discuta rezultatele companiei din al treilea trimestru fiscal, directorul executiv al EA

Andrew Wilson a declarat că, deși jocul a avut ecou în rândul multor jucători de bază, faptul că nu a reușit să mențină suficient de mulți jucători ocazionali implicați a limitat audiența. “Iar într-un joc care se bazează foarte mult pe jocul în echipă și pe jocul competitiv, lichiditatea bazei generale de jucători este foarte, foarte importantă atunci când te gândești la experiența viitoare a jucătorilor de-a lungul timpului.”

Experiența cu “Apex Legends Mobile” a determinat, de asemenea, EA să ucidă o versiune mobilă planificată a francizei sale “Battlefield”, care a fost în dezvoltare cel puțin de la mijlocul anului 2021. Și aceasta nu a fost singura veste proastă din rezultate. EA a amânat lansarea jocului pentru console “Star Wars Jedi: Survivor” de la jumătatea lunii martie la sfârșitul lunii aprilie. Încasările nete pentru trimestrul din decembrie au fost, de asemenea, cu aproximativ 6% mai mici decât previziunile Wall Street, deoarece jocurile EA s-au confruntat cu o concurență mai puternică în timpul trimestrului crucial de sărbători, care a inclus o iterație “Call of Duty”, recent resuscitată de rivalul Activision Blizzard.

În total, EA și-a redus cu 8% cifra de afaceri netă proiectată pentru anul fiscal care se încheie în martie, la aproximativ 7,1 miliarde de dolari. Acest lucru implică un deficit de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru perioada martie în raport cu obiectivul anterior al companiei, din care o mare parte se datorează întârzierii titlului “Star Wars”. Prețul acțiunilor EA a scăzut cu 11% miercuri dimineață.

Întârzierile sunt acum obișnuite pe o piață a jocurilor video în care se așteaptă ca fiecare lansare să fie doar un punct de plecare pentru ani de venituri recurente din servicii live. Dar luptele EA în domeniul mobil s-ar putea dovedi o problemă mai mare pe termen lung. Telefonia mobilă este cea mai mare piață abordabilă a industriei jocurilor. Numai Apple a declarat anul trecut, în această perioadă, că baza sa globală instalată a depășit 1,8 miliarde de dispozitive. Firma de cercetare de piață Newzoo estimează că jocurile mobile au reprezentat jumătate din veniturile totale ale industriei de jocuri în 2022 – și a fost cu 78% mai mare decât ceea ce au generat jocurile de consolă în acel an.

Dar mobilul s-a dovedit a fi încă o piață greu de spart – cel puțin într-un mod care să mute în mod fiabil acul pentru o companie de mărimea EA. Industria rămâne dominată de titlurile casual – “Candy Crush Saga” și “Clash of Clans” sunt încă jocuri cu încasări de top cinci la mai mult de un deceniu de la lansarea lor inițială. Iar încetinirea economiei a lovit chiar în momentul în care producătorii de jocuri pentru telefoane mobile se luptau cu modificările aduse de Apple sistemului de operare iOS, care îngreunează comercializarea eficientă a jocurilor către noi jucători. Acest lucru a afectat chiar și jucătorii bine stabiliți.

Take-Two Interactive, care a achiziționat anul trecut producătorul de jocuri pentru mobil Zynga, și-a redus propriile previziuni pentru anul fiscal martie cu 7% în timpul ultimului său raport trimestrial, citând întârzieri de lansare, precum și impactul slăbirii economiei “în special în domeniul mobil”.

Scrieți-i lui Dan Gallagher la dan.gallagher@wsj.com

Drepturi de autor ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Toate drepturile rezervate. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

Sursa – www.wsj.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online