Fabricile americane se contractă pentru a treia lună consecutiv, potrivit ISM

596

Cifrele: Un barometru cheie al fabricilor americane s-a contractat pentru a treia lună consecutiv la 47,4% și a atins cel mai scăzut nivel de la începutul pandaniei, semnalând o pierdere de avânt a economiei americane la intrarea în noul an.

Sondajul de producție al Institutului pentru Managementul Aprovizionării a scăzut la 47,4% de la 48,4% în luna precedentă.

Economiștii intervievați de The Wall Street Journal au prognozat că indicele va ajunge la 48%.

Raportul ISM este văzut ca o fereastră către sănătatea economiei. Cifrele sub 50% semnalează faptul că sectorul manufacturier se contractă.

“Știam că prima jumătate (a anului 2023) va fi un pic de luptă”, a declarat Timothy Fiore, președintele sondajului.

Ultima dată când indicele a fost atât de scăzut a fost în mai 2020, în timpul primelor etape ale pandemiei.

Detalii cheie:

  • Indicele comenzilor noi a scăzut cu 2,6 puncte la 42,5%. Indicele nu a fost niciodată atât de scăzut, cu excepția recesiunilor anterioare. “Până în prezent, perspectivele pentru prima jumătate a anului 2023 par foarte slabe”, a declarat un director la un producător de piese metalice. “Se pare că toată lumea se pregătește pentru o recesiune”.
  • Barometrul de producție a scăzut cu 0,6 puncte, ajungând la 48%.
  • Indicatorul de ocupare a forței de muncă a scăzut cu 0,2 puncte, ajungând la 50,6%, dar a fost încă pozitiv. Companiile ezită să concedieze lucrătorii, având în vedere cât de greu a fost să îi angajeze în primul rând, pe fondul celei mai grave penurii de forță de muncă din ultimele decenii.
  • Indicele prețurilor, o măsură a inflației, a crescut de la 39,4% la 44,5%, întrerupând o serie de nouă scăderi consecutive.

O penurie de bunuri legată de întreruperile de aprovizionare legate de pandemie a contribuit la declanșarea celei mai grave crize de inflație din ultimii 40 de ani. Unele companii încă se confruntă cu presiuni persistente asupra costurilor, dar aceste blocaje de aprovizionare continuă să se atenueze.

“Au fost mult mai puține întreruperi ale aprovizionării până acum în acest an și sunt puține cele așteptate pe termen scurt”, a declarat un director executiv al unei companii chimice. “Mingea de cristal rămâne puțin neclară pentru restul anului 2023”.

Imagine de ansamblu: Producătorii sunt printre primele companii care dau semne de stres atunci când economia încetinește. Clienții au tendința de a reduce achizițiile de bunuri, în special cele de mare valoare, dacă se simt mai puțin încrezători în bunăstarea lor financiară.

Adăugând la stresul asupra producătorilor, consumatorii au transferat o mai mare parte din cheltuielile lor către servicii, cum ar fi călătoriile și recreerea.

Este puțin probabil ca perspectivele să se îmbunătățească prea curând. Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor ca parte a luptei pentru a domoli inflația. Costurile mai mari ale împrumuturilor scad de obicei economia.

Privind înainte: “Raportul ISM ne întărește opinia că economia americană se îndreaptă spre recesiune”, a declarat Andrew Hunter, economist senior pentru SUA la Capital Economics. “Partea bună este că slăbirea cererii continuă să exercite o presiune descendentă asupra inflației.”

Reacția pieței: Media industrială Dow Jones DJIA, -0.91% și S&P 500 SPX, -0.46%a scăzut în tranzacțiile de miercuri.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online