Ford scade cu 10% după ce a fost lovit de lipsa de cipuri, trage în jos furnizorii rivali GM

Acțiunile producătorului american de automobile Ford Motor Co au scăzut cu peste 10%, după ce a avertizat că lipsa globală de cipuri semiconductoare ar putea reduce producția de vehicule din al doilea trimestru la jumătate, o perspectivă neplăcută pentru rivali și furnizori cheie.

Analiștii au declarat că lipsa cipurilor se înrăutățește, deoarece Ford și-a redus, de asemenea, câștigurile pe tot anul înainte de perspectivele dobânzilor și impozitelor, chiar și după ce a depășit cu ușurință estimările de profit ale Wall Street pentru primul trimestru, ajutate de câștigurile din prețuri.

„Ford se alătură unui grup în creștere, spunând că problema semiconductorilor nu va fi rezolvată până în 2022”, a scris într-o notă analistul RBC Capital Markets, Joseph Spak.

Lipsa cipurilor i-a obligat pe producătorii de automobile din SUA să reducă producția de vehicule mai puțin profitabile, permițându-le în același timp să crească prețurile celor mai profitabile pe măsură ce crește cererea, compensând pierderea producției.

Analiștii spun că tendința nu va dura mult, iar prețurile vor scădea mai târziu în an, deoarece oferta de cipuri devine normală.

Acțiunile rivalei mai mari ale Ford, General Motors Co, au scăzut, de asemenea, peste 4% joi.

Producția inferioară a celui de-al doilea trimestru al Ford va afecta probabil furnizori precum Visteon, BorgWarner, Tenneco, Lear Corp, Adient Plc, a spus Spak de la RBC.

Acțiunile furnizorilor au scăzut între 1% și 5% în tranzacțiile de dimineață.
„Deși credem că Ford are toate oportunitățile de a executa o cale care ar putea realiza evaluarea cazului nostru de 18 dolari, rămânem„ subponderali” în acest moment, având în vedere preocupările noastre crescute cu privire la așteptările industriei auto în general”, a scris analistul Morgan Stanley Adam Jonas într-o notă.

Acțiunile Ford au scăzut cu până la 10,4%, la 11,14 dolari, înregistrând cea mai mare pierdere de o zi din ultimele zece luni. Acțiunile Ford sunt încă în creștere cu aproximativ 30% anul acesta.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata