Listarea Coinbase marchează ultimul pas în marșul cripto către active principale

Coinbase Global Inc, cel mai mare schimb de criptomonede din SUA, va fi listat pe Nasdaq miercuri, marcând o etapă importantă în călătoria monedelor virtuale de la tehnologia de nișă la activul principal.

Listarea este de departe cea mai mare companie de criptomonede, compania din San Francisco a declarat luna trecută că tranzacțiile de pe piața privată au evaluat compania la aproximativ 68 de miliarde de dolari anul acesta, față de 5,8 miliarde de dolari în septembrie.

Reprezintă cea mai recentă descoperire pentru acceptarea criptomonedelor, o clasă de active care în urmă cu doar câțiva ani fusese evitată de finanțele obișnuite, potrivit interviurilor cu investitori, analiști și directori.

„Listarea este semnificativă prin faptul că marchează creșterea industriei și acceptarea acesteia în afacerile obișnuite”, a declarat William Cong, profesor asociat de finanțe la SC Johnson College of Business al Universității Cornell.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, a atins marți un record de peste 63.000 de dolari. Acesta s-a dublat mai mult anul acesta, deoarece investitorii mari, băncile de la Goldman Sachs la Morgan Stanley și companiile de uz casnic, precum Tesla Inc, sunt susținători pentru activul emergent.

Listarea directă a Coinbase – ceea ce înseamnă că nu a vândut nicio acțiune înainte de debutul pe piață – este probabil să accelereze acest proces, au spus cei intervievați de Reuters, prin creșterea gradului de conștientizare a activelor digitale în rândul investitorilor.
„Acesta este un lucru foarte pozitiv pentru bitcoin în sine, deoarece demonstrează puntea care a fost construită dintr-o arenă ezoterică, din stânga câmpului, plină de cowboy, până la finanțele obișnuite”, a declarat Charles Hayter de la firma de date CryptoCompare.

Cu toate acestea, unii investitori instituționali și-au exprimat prudența față de perspectivele pe termen lung pentru Coinbase și sectorul cripto.

Managerul elvețian de active Unigestion a declarat că este prudent cu privire la entuziasmul în jurul criptomonedelor și, ca urmare, nu va cumpăra acțiuni Coinbase.

„Credem că există o mulțime de frenezie și exuberanță în tot ceea ce pare a fi cripto”, a spus Olivier Marciot, un manager de portofoliu la Unigestion, care supraveghează active în valoare de 22,6 miliarde de dolari.

„Fondurile speculative și comerțul cu amănuntul vor fi probabil păsările timpurii din aceste noi stocuri – probabil că le vor cumpăra destul de mult – ceea ce nu ar trebui să fie o indicație clară a modului în care vor fi pe termen lung.”
Alți experți au declarat că riscurile includ expunerea Coinbase la un activ extrem de volatil care este încă supus unei reglementări neuniforme.

Fondată în 2012, Coinbase se mândrește cu 56 de milioane de utilizatori la nivel global și cu active estimate la 223 miliarde de dolari pe platforma sa, reprezentând 11,3% din cota de piață a activelor criptografice, conform documentelor de reglementare.

Cele mai recente rezultate financiare ale companiei subliniază modul în care veniturile au crescut în mod constant, odată cu creșterea volumului de tranzacționare și a prețurilor.

În primul trimestru al anului, întrucât bitcoinul s-a dublat în preț, Coinbase a estimat venituri de peste 1,8 miliarde de dolari și venituri nete între 730 și 800 de milioane de dolari, comparativ cu venituri de 1,3 miliarde de dolari pentru întregul 2020.
„Corelația cu bitcoin va fi foarte mare după stabilizarea stocului după listare”, a spus Larry Cermak, director de cercetare la site-ul web de criptare The Block.

„Când prețul bitcoin scade, este inevitabil ca și veniturile Coinbase și prețul inerent al acțiunilor să scadă.”

Există și riscuri de reglementare, au spus alții, deoarece Coinbase crește numărul de active digitale pe care utilizatorii le pot tranzacționa pe platforma sa.

Coinbase a suspendat anul trecut tranzacționarea în monede digitale majore XRP după ce autoritățile de reglementare din SUA au taxat firma de blockchain-uri asociate Ripple cu o ofertă de valori mobiliare neînregistrate de 1,3 miliarde de dolari. Ripple a respins acuzațiile.

„Având în vedere extinderea activelor acoperite de Coinbase, este aproape inevitabil ca alte listări să intre în discuție”, a declarat Colin Platt, directorul operațional al platformei criptografice Unifty.

Coinbase a refuzat să comenteze.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata