2.604 lei/MWh este preţul spot realizat de România la energia electrică

45

În cursul zilei de marți, 26 iulie, România a înregistrat un preț spot de 2.604 lei/MWh la energia electrică, precizează Gabriela Firea. Astfel, ministrul Familiei spune că acest preț este cel mai ridicat din Europa.

România a înregistrat un preț de 2.604 lei/MWh la energia electrică, cel mai ridicat nivel din Europa

În ziua de marți 26 iulie, ţara noastră a realizat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din Europa, spune Gabriela Firea. Ministrul Familiei și prim-vicepreședintele Partidului Social Democrat (PSD) spune că prețul mediu a fost de 2.604 lei/MWh sau 528 euro/MWh, o sumă de trei ori mai mare decât cea înregistrată în Spania sau Portugalia. Suma este cu 200 de euro și peste cea din Germania.

Pe acest fond, Gabriela Firea spune că propunerea social-democraților de a reveni la reglementarea pieței energiei este o soluție potrivită după măsurile de plafonare și compensare existente la ora actuală.

În opinia sa, „Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflației, oprirea scumpirilor și implicit ar menține puterea de cumpărare. Și, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul țării”, spune ministrul Familiei.

Plafonarea prețurilor și propunerea PSD, două lucruri distincte

În explicaţiile sale, fostul edil al Capitalei mai spune că propunerea PSD de revenire la reglementarea pieței nu este același lucru cu plafonarea prețurilor la energie.

Astfel, „Reglementarea pieței energiei înseamnă prețuri administrate de stat pe tot lanțul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîțu-Orban, care a provocat și alimentat nebunia scumpirilor. Plafonarea care se face acum, și care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă prețuri libere, ”de piață” la producători și plafon de preț al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferența de preț se plătește de la buget, sub forma compensărilor”, mai spune Gabriela Firea.

Prețul uriaș la care se tranzacționează energia, adevărata problemă a sistemului

În contextul socio-financar, Ministru Familiei a mai spus că prețul uriaș la care se tranzacționează energia reprezintă o adevărată problemă a sistemului, amintind de nivelul la care a ajuns să fie tranzacționată energia în cursul zilei de marți, 26 iulie, în România.

Aşadar, „Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germani.

Este evident că piața energiei este profund dezechilibrată și în toată lumea guvernele acționează sau pregătesc intervenția statului, inclusiv prin naționalizări ale unor companii gigant, care asigură utilitățile vitale societății precum electricitatea sau gazul. În România, a funcționat bine procedura reglementării, există instituții și expertiză în acest sens, iar condițiile actuale – crize majore suprapuse, penurie, război – justifică pe deplin renunțarea la liberalizarea pieței, cel puțin pe o perioadă limitată. Altfel, problemele doar se acutizează și vor deveni insurmontabile”, mai spune Gabriela Firea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro